Foto: BoBo
Foto: BoBo

Nekdanjega sodnika ljubljanskega okrožnega sodišča Zvjezdana Radonjića celjsko tožilstvo preganja za besede, ki jih je izrekel julija 2020 v pogovoru za tednik Demokracija. Marjanu Pogačniku je v njem očital nezakonita dejanja in med drugim dejal, da s sodniki na okrožnem sodišču ravna kot s psi.

Med današnjim podajanjem dokaznih predlogov na novomeškem okrožnem sodišču je Radonjić dejal, da je treba izjavo razumeti v širšem kontekstu in da je želel z njo ponazoriti neprimeren odnos, ki naj bi ga imel Pogačnik do sodnikov. Tem naj bi med drugim nezakonito določal roke, do katerih morajo odločati, sicer naj bi jim grozil s pisanjem poročil. Pogosto naj bi nezakonito posegal v njihovo delo in pritiskal nanje.

Radonjić za potrditev svojih navedb predlaga zaslišanje okoli desetih sodnikov. Med drugim predlaga zaslišanje sodnika, ki je sodil zdravniku Ivanu Radanu in naj bi moral med sojenjem za Pogačnika spisati najmanj deset poročil. Predlaga zaslišanje sodnice Vesne Podjed, ki bi po njegovih besedah vedela več povedati o tem, kako je morala med bolniškim dopustom priti na sodišče in podpisati izjavo v podporo Pogačniku.

Ena od predlaganih prič bi lahko po besedah Radonjića izpovedala, kako je Pogačnik na zagovor k takratnemu generalnemu državnemu tožilcu Hariju Furlanu nezakonito poslal sodnike, ker je sodišče zaradi napake tožilstva zavrglo eno od obtožnic. Predlaga tudi zaslišanje sodnice Ane Testen, ki jo je Pogačnik po besedah Radonjića brez ustrezne odredbe kazensko za nekaj mesecev premestil na Okrajno sodišče v Kranju. "Ko govorim, da je Pogačnik kriminalec, imam v mislih vse te dokaze," je bil oster Radonjić.

Svoje trditve naj bi obširneje pojasnil na zagovoru ob začetku glavne obravnave, ki je razpisana za 13. december. Takrat bo v zadevi predvidoma zaslišan tudi Pogačnik, ki ga danes ni bilo na sodišče. Zaslišanja preostalih prič naj bi začeli 10. januarja. Koliko prič bodo zaslišali, mora sodišče še odločiti. Radonjić predlaga zaslišanje okoli desetih sodnikov, tožilstvo dodatnih 20.

Radonjić je še napovedal, da po zagovoru do konca sojenja ne bo več prihajal na sodišče in bo dal dovoljenje, da se mu sodi v nenavzočnosti.