Škoberne je bil pridržan zaradi suma, da je v zameno za podkupnino odpravil mednarodno tiralico za Esada Ćehajića, osumljenca kaznivih dejanj, povezanih s prostitucijo in goljufijami. Foto: MMC RTV SLO
Škoberne je bil pridržan zaradi suma, da je v zameno za podkupnino odpravil mednarodno tiralico za Esada Ćehajića, osumljenca kaznivih dejanj, povezanih s prostitucijo in goljufijami. Foto: MMC RTV SLO
Milko Škoberne bo v priporu en mesec

Tako naj bi ravnal zaradi upravičene bojazni, da bi Škoberne uničil sledi kaznivega dejanja ali vplival na priče, so pojasnili na ljubljanskem okrožnem sodišču.

Preiskovalni sodnik je imel sicer do danes zvečer, ko se izteče 48-urno sodno pridržanje, čas, da presodi, ali je odločitev parlamentarne mandatno-imunitetne komisije zadostna podlaga za odreditev pripora ali ne. Škobernetov zagovornik Tomaž Bromše, ki se je skliceval na imuniteto, ki jo Škoberne kot sodnik po njegovem mnenju ima, podaljšanja pripora ne komentira.

Tomaž Bromše: Škobernetu kršene pravice
Bromše namreč meni, da bi moral o imuniteti odločati državni zbor in ne le parlamentarna mandatno-volilna komisija. "Trenutno je položaj tak, da so sodniku Škobernetu kršene pravice, ki mu gredo kot sodniku skladno z ustavo. Sodišče nima dovoljenja državnega zbora, da bi lahko bil priprt oziroma da bi se lahko začel kazenski postopek. Tožilstvo in sodišče takega dovoljenja nista priskrbela in bi moral zato biti izpuščen na prostost," je po poročanju časnika Dnevnik v petek povedal Bromše.

Dnevnik še poroča, da po nekaterih pravnih mnenjih odločitev komisije, ki je Škobernetu odrekla imuniteto, "zdrži, a težava je, ker tovrstne sodne prakse ni". Drugačnega mnenja je bil Dnevnikov drugi sogovornik, strokovnjak za ustavno pravo, ki ni želel biti imenovan. "Na prvi pogled bi rekel, da morajo počakati na potrditev DZ-ja. Takoj ko je ta pristojnost vezana na DZ, je namreč ne more imeti delovno telo, razen če bi DZ izrecno prenesel svoje pristojnosti na komisijo. Ta položaj je podoben nepravnomočni sodbi. Preprosto še ne gre za končno odločitev," je zatrdil vir.

Na tožilstvu pa so zatrdili, da je bil postopek v povezavi z dovoljenjem za pripor in začetek kazenskega postopka izpeljan zakonito.

Parlamentarna mandatno-volilna komisija je že v četrtek odločila, da se Škobernetu imunitete ne podeli, kar pa mora potrditi še državni zbor.

Škoberne osumljen jemanja podkupnine
Škoberne je bil pridržan zaradi suma, da je v zameno za podkupnino odpravil mednarodno tiralico za Esada Ćehajića, osumljenca kaznivih dejanj, povezanih s prostitucijo in goljufijami. Direktor podjetja Komunala Laško Marjan Salobir in celjski podjetnik Esad Ramić pa naj bi bila osumljena, da sta bila posrednika pri teh dogovorih.

Preiskovalni sodnik je zaslišal tudi slednja in po zaslišanju je Ramiću odredil enomesečni pripor. Zoper Salobirja pa tožilstvo sploh ni podalo predloga za pripor, so pojasnili na ljubljanskem okrožnem sodišču.

Kriminalisti so v petek povedali, da je bil v preiskavi potrjen sum, da je sodnik leta 2009 res prejel 9.000 evrov, vsi trije osumljenci skupaj pa so zahtevali še 50.000 evrov. V preiskavi jim je bila izročena navidezna podkupnina 18.000 evrov, ki so si jo razdelili med seboj.

Milko Škoberne bo v priporu en mesec