Obtoženci naj bi na sofisticiran način pod krinko opravljanja gospodarske dejavnosti izkoristili najmanj 417 deklet, ki so sprejela več kot 148.000 moških obiskovalcev. Foto: BoBo
Obtoženci naj bi na sofisticiran način pod krinko opravljanja gospodarske dejavnosti izkoristili najmanj 417 deklet, ki so sprejela več kot 148.000 moških obiskovalcev. Foto: BoBo

Kot je za MMC sporočila novinarka TV Slovenija Eugenija Carl, je koprsko sodišče Sergeju Racmanu prisodilo štiri leta in šest mesecev zapora in stransko kazen 30 tisoč evrov, Dejanu Šurbku štiri leta in šest mesecev zapora in kazen 21 tisoč evrov, Jožetu Kojcu štiri leta in štiri mesece zapora in 30 tisoč evrov kazni ter Vesni Ternovec dve leti in dva meseca zapora.

Podjetju Cratos pa je bila prisojena kazen 100.000 evrov. Racmanu so kazen združili z drugo kaznijo in bo moral skupno odslužiti pet let in deset mesecev zapora.

Kot je poročal STA, je sodni senat sledil tožilstvu, ki je trdilo, da so Racman, Kojc in Šurbek izdelali in izpeljali poslovni načrt, kako služiti z organiziranjem prostitucije. Čeprav so se zavedali, da je to prepovedano, so odprli lokal, v katerem se je dogajala prostitucija, pri tem pa so dejansko dejavnost prikrivali pod krinko kluba za velnes in savno. Ternovec se je v načrt vključila pozneje kot operativna vodja kluba.

Obtoženci naj bi na prefinjen način pod krinko opravljanja gospodarske dejavnosti izkoristili najmanj 417 deklet, ki so sprejela več kot 148.000 moških obiskovalcev.

Predsednica sodnega senata Tatjana Cvetičanin je pojasnila, da so obtoženci prostitutkam določili cene in čas obvezne prisotnosti v klubu. Držali so jih tudi v ekonomsko podrejenem položaju, saj so jim v primeru kršitev teh pogojev prepovedali vstop v klub in jim tako onemogočili opravljanje dela, s katerim so se preživljale. S tem so izkoriščali že tako ranljiv ekonomski položaj deklet, ki so se za prostitucijo odločila iz socialnoekonomskih vzrokov, je presodilo sodišče.

Tožilstvo je zagovarjalo stališče, da v Sloveniji prostitucija ni nezakonita, če pri tem sodelujeta samo dve osebi, če pa ima od tega korist nekdo tretji, pa gre za zlorabo in kaznivo dejanje.
Predlagalo je, da Sergeja Racmana obsodijo na 10,5, Jožeta Kojca in Dejana Šurbka na 10 in Vesno Ternovec na pet let zapora, povezanim gospodarskim družbam pa odvzamejo nezakonito pridobljenih 22,5 milijona evrov.

Zagovorniki Sergeja Racmana, Dejana Šurbka, Vesne Ternovec in družbe Cratos so predlagali oprostilne sodbe. Med drugim so trdili, da ekonomska korist od prostitucije drugih ni kaznivo dejanje, če pri tem ni posegov v avtonomno odločanje osebe o lastnem spolnem življenju.

Zaporne kazni v zadevi Marina