Policija je pridržala dva osumljenca, a ju je že izpustila. Foto: BoBo
Policija je pridržala dva osumljenca, a ju je že izpustila. Foto: BoBo

Z mariborske policijske uprave so sporočili, da so včeraj opravili 12 hišnih preiskav, šest preiskav avtomobilov ter izvedli več zasegov dokumentacije, in sicer zaradi suma zlorabe uradnega položaja.

Mariborski kriminalisti preiskujejo dva sklopa zadev. V prvem primeru uradno osebo sumijo, da se je s predstavnikom podjetja še pred objavo javnega razpisa dogovorila, da bo prilagodila njegove pogoje za točno določenega ponudnika. Na ta način je bila na razpisu izbrano podjetje, ki je bilo od konkurenčnih ponudb dražje za 161.000 evrov.

V drugem primeru pa je osumljena odgovorna oseba podjetja, zato da bi svoji družbi prav tako prek javnega razpisa za naročila male vrednosti pridobila posle, priskrbela več fiktivnih ponudb, ki so morale biti dražje od njene. Protipravna premoženjska korist, ki je nastala s tem kaznivim dejanjem, znaša po trenutnih ugotovitvah okoli 60.000 evrov, so dodali.

Kriminalisti so včeraj pridržali dva osumljenca, pridržanje pa jima je bilo odpravljeno, ko so prenehali razlogi za to.

Pod lupo več podjetij
Po poročanju spletnih medijev gre za podjetji Nigrad in oglaševalsko podjetje Oranža, portal 24ur.com pa je poročal, da naj bi bil med drugim povod za preiskave videospot, ki ga je Oranža posnela za Nigrad za oglaševanje v Katarju. Zanj naj bi izdala račun, ki je tik pod vrednostjo, pri kateri bi morali razpisati javni razpis.

Po navedbah časnika Večer pa naj bi hišne preiskave potekale tudi na Snagi, Mariborskih lekarnah in Farmadentu. Po poročanju časopisa naj bi pridržali tudi direktorja mariborskega Nigrada Marka Žulo.

Nigrad dela normalno naprej
Torkova kriminalistična preiskava po mnenju Žule sicer ni ogrozila poslovanja družbe. Dodal je, da so kriminaliste med torkovo preiskavo zanimali pravni posli iz preteklosti Nigrada, preden je sam postal direktor te družbe. "Gre za srednjo količino podatkov, kriminalisti so svoje delo opravili zelo korektno, zasegli so nekaj elektronskih vsebin, ki jih bodo pregledali," je povedal.

Po navedbah časnika Večer so kriminalisti v torek preiskovali posle mariborskih javnih podjetij z oglaševalsko agencijo Oranža, hišne preiskave pa naj bi potekale na sedežih podjetij Nigrad, Snaga, Mariborske lekarne, Farmadent in na Mestni občini Maribor. Po poročanju časopisa naj bi pridržali tudi Žulo.

Kriminalisti so od občine zahtevali tudi izročitev dokumentacije v zvezi z obnovo Trubarjeve ulice. "Iz odredb je razvidno, da preiskava poteka v kazensko-preiskovalni zadevi zoper fizično osebo, ki ni zaposlena na Mestni občini Maribor in ni njen funkcionar. Prav tako iz odredbe ugotavljamo, da nihče od zaposlenih ali funkcionarjev ni osumljenec v predmetni zadevi in zato ni bil pridržan," so navedli na mariborski občini.

Oranža: Gre za poslovnega partnerja, ki smo ga ovadili
Iz družbe Oranža pa so sporočili, da je iz odredbe sodišča za preiskavo razvidno, da je osnova zanjo ovadba njihovega nekdanjega poslovnega partnerja, ki so ga lani ovadili zaradi poslovne goljufije visokega zneska in prijavili zaradi utaje davkov.

Oranža je zoper družbo tega nekdanjega poslovnega partnerja dobila tudi tožbo na višjem sodišču, po kateri ji mora ta vrniti precejšen znesek. "Zoper to isto osebo so po naših informacijah trenutno vložene kazenske ovadbe vsaj štirih različnih oškodovancev. Prijavo in posledično preiskavo razumemo v tem kontekstu in jo dojemamo kot priložnost za razjasnitev dejanskega stanja. Za zdaj direktor družbe Oranža ni bil niti zaslišan. Vse, kar so preiskovalci želeli, smo jim predali," navajajo v družbi Oranža.

Pojasnili so tudi, da je Oranža leta 2014 z javnimi podjetji ustvarila le osem odstotkov svojega celotnega prometa.