Šuštarju so sodili v njegovi odsotnosti, ker naj bi se skrival v Kanadi. Foto: RTV SLO
Šuštarju so sodili v njegovi odsotnosti, ker naj bi se skrival v Kanadi. Foto: RTV SLO
Boris Šuštar
Šuštar je za prejemanje podkupnin enkrat že bil obsojen. Foto: RTV SLO
Šuštar obsojen

Še naprej ostaja zamrznjeno tudi njegovo premoženje, shranjeno na švicarskem računu. Državna tožilka Jožica Boljte Brus je povedala, da je "zelo, zelo zadovoljna", in pojasnila, da se je sodišče za visoko kazen odločilo, ker je Šuštar s svojimi dejanji pridobil sredstva, ki so jih podjetja potrebovala za svoj obstoj.

Zaradi protipravne koristi bo moral Šuštar plačati 19.000 evrov in 153.000 ameriških dolarjev. Doletela pa bi ga lahko še višja kazen, saj je za zlorabo uradnega položaja zagroženih do osem let zapora.

Šuštar v Kanadi zaprosil za politično zatočišče
Prejšnji petek je sojenje trajalo kar 15 ur, saj je zaradi skorajšnjega preteka triletnega roka za blokado obdolženčevih bančnih računov tožilstvo želelo sodbo doseči čim prej. To jim je uspelo danes. Šuštar je po podatkih Interpola v Kanadi zaprosil za azil, Slovenija in Kanada pa tudi nimata sporazuma o izročanju oseb.

Minister za pravosodje lahko zaprosi organe v Kanadi, da Šuštarja izročijo, ali pa ga bodo tudi res izročili, pa je odvisno od kanadske strani. Šuštar naj bi se prijavil za prebivanje v kraju Markham v Kanadi, to pa še ne pomeni, da tam tudi res prebiva oziroma da se je prijavil s pravimi podatki.

Obtožnica je Šuštarju očitala prejemanje podkupnin, ko je bil med letoma 1998 in 2000 državni sekretar. Kot predsednik komisije naj bi na javnih razpisih omogočil pridobitev nepovratnih sredstev nekaterim slovenskim podjetjem, ki so se bila pripravljena odreči delu subvencij, denar pa naj bi šel pozneje v njegov žep.

Šuštar enkrat že obsojen
Šuštarja je že leta 2004 višje sodišče obsodilo na dve leti zapora zaradi sprejemanja podkupnine. Kazen je začel prestajati sredi lanskega leta, po polovici prestane kazni pa je bil pogojno izpuščen. Od leta 2005 je na ljubljanskem sodišču proti njemu tekel nov proces. Ker ga nekajkrat ni bilo na sojenje in ko ga niso našli niti med hišnimi preiskavami, je sodni senat zaradi izogibanja sojenju zanj odredil pripor in policiji poslal odredbo za razpis tiralice.

Zamenjali so tudi dva člana komisije za izpuste, ki sta se strinjala s Šuštarjevim pogojnim odpustom .

Šuštar obsojen