Pred diskoteko so ugasnila tri mlada življenja. Foto: MMC RTV SLO
Pred diskoteko so ugasnila tri mlada življenja. Foto: MMC RTV SLO

Okrožno sodišče v Ljubljani je zastopnici staršev treh deklet, ki so umrla pred diskoteko Lipa, odvetnici Bojani Potočan posredovalo prvostopenjsko sodno odločbo o višini odškodninskih zahtevkov.

Staršem so dodelili različne zneske zaradi materialne škode oziroma stroškov pogreba, odškodnine za nepremoženjsko škodo in duševne bolečine pa za vsakega od njih znašajo 25.100 evrov. Bratom in sestram umrlih deklet je sodišče odmerilo vsakemu od njih po 15.000 evrov. S tem je postopek na prvi stopnji končan, tožene stranke se lahko pritožijo, njihovo stališče pa za zdaj še ni znano.

Sodišče skoraj v celoti ugodilo tožnikom
Zahtevano višino odškodnine je sodišče skoraj v celoti odobrilo. Svojci deklet so od lastnika diskoteke Roberta Zavašnika, njegovega podjetja in varnostne družbe Enigma Bagarič terjali 225.900 evrov, Zavašnik in njegovo podjetje pa morata odškodnino v višini dobrih 15.000 evrov plačati tudi dekletu, ki je bilo pred diskoteko hudo poškodovano.

Zavašnika je spoznalo za krivega za tragedijo in mu zaradi povzročitve splošne nevarnosti dosodilo pet let zapora, ker kot organizator zabave ni poskrbel za varnost. Junija 2009 bi se moral zglasiti v zaporu na Dobu, a je tik pred tem izginil, organi pregona pa ga do danes kljub tiralici še niso izsledili.

Množica poteptala dekleta
Tragedija pred diskoteko Lipa v Spodnjih Pirničah se je zgodila 23. decembra 2005. V diskoteki je potekala zabava, na katero je bil vstop do 22. ure brezplačen. Malo pred to uro se je zbrala množica ljudi, ki je želela vstopiti, a se je začelo prerivanje. 15-letna Katarina Jeras Lajh ter 17-letni Anja Mršič in Natalija Bencan so padle, množica pa jih je poteptala. Starejši dekleti sta umrli na kraju nesreče, mlajša pa nekaj dni pozneje v ljubljanskem kliničnem centru.