Nesreča se je zgodila nekaj po 3. uri zjutraj, ko se je na severnem delu avtoceste med Zagrebom in hrvaško-srbsko mejo prevrnil vlačilec s polpriklopnikom. Tovornjak je v smeri Zagreba vozil 43-letni državljan Srbije.

Po končani preiskavi je policija napovedala, da bodo za povzročitev nesreče kazensko ovadili voznika tovornjaka. Voznik je najprej zapeljal s cestišča na zelenico na desni strani, nato pa se je poskusil vrniti na avtocesto, a se je tovornjak prevrnil na desni bok na zaščitno ograjo na ločilnem pasu avtoceste, je ugotovila policija.

Kot so dodali, je bilo v tovornem delu vozila 24 tujih državljanov, med katerimi so štirje v nesreči umrli. Še deset je bilo huje poškodovanih, med njimi tudi otroci.

Oskrbeli so jih v bolnišnicah v Slavonskem Brodu, Novi Gradiški in Pakracu. V eni od bolnišnic je tudi voznik tovornjaka, ki ga bodo po okrevanju zaslišali kriminalisti zaradi suma tihotapljenja ljudi. Sumijo, da je voznik sprejel prebežnike v vozilo na ozemlju Hrvaške.

Gasilci, ki so prvi prispeli na kraj nesreče, so za index.hr povedali, da so smrt četverice povzročile bale papirja, ki so s svojo težo, tudi do tisoč kilogramov, zdrobile nesrečne ljudi.

V bolnišnici v Novi Gradiški so oskrbeli 11 ljudi, ki so se predstavili kot državljani Sirije. Med njimi je šest huje poškodovanih, en človek pa je v smrtni nevarnosti. V slavonskobrodski bolnišnici so sprejeli štiri mlajše ljudi s hujšimi poškodbami, a je njihovo stanje stabilno. Enega od poškodovanih so morali zaradi hudih poškodb prepeljati v bolnišnico v Zagrebu.

Avtocesta med Zagrebom in hrvaško-srbsko mejo je bila zaradi nesreče zaprta v obe smeri med odcepoma Novska-Okučani do konca policijske preiskave.