Foto: MMC RTV SLO/Maja Ikanović
Foto: MMC RTV SLO/Maja Ikanović

Spor se je začel med prebivalci naselja, ker naj bi izvajalec opravljal gradbena dela – urejal je dovoz do hiše enega od prebivalcev – drugi pa se s tem niso strinjali. Policisti so ugotovili, da se prekop ne izvaja na zasebnem zemljišču, zato so o tem obvestili pristojne na Mestni občini Novo mesto, ki po zakonu o občinskem redarstvu med drugim skrbijo tudi za varnost na občinskih javnih poteh.

Na občini so na kraj napotili občinskega redarja, ki je prav tako ugotovil nepravilnosti in fotografiral dejansko stanje. Ko je zaključil postopek, je nastal spora in pozneje pretep med večjim številom prebivalcev naselja.

Med napadom je več oseb uporabilo plinski razpršilec, metali so kamenje, eden od udeležencev pa je drugega napadel s kovinsko palico in z njo grozil tudi policistom. Policisti so zoper kršitelje uporabili telesno silo in plinski razpršilec ter napadalca s kovinsko palico onesposobili. V dogodku je bil lažje poškodovan uslužbenec občinskega redarstva, ki sta ga zadela dva kamna. Policisti so na kraju vzpostavili javni red in mir ter z dogajanjem seznanili pristojno državno tožilko in preiskovalnega sodnika.

Ugotovili so identiteto osumljenca, ki je pri pretepu uporabil nevaren predmet, in identiteto več drugih vpletenih v pretep. Osumljenca bodo ovadili na pristojno tožilstvo zaradi kaznivega dejanja preprečitve uradnega dejanja in maščevanja uradni osebi. Nadaljujejo preiskavo, zbiranje obvestil in aktivnosti za izsleditev storilca lahke telesne poškodbe. Zaradi kršitev javnega reda in miru bodo ukrepali tudi zoper druge udeležence pretepa, so še sporočili.

Na incident so se odzvali tudi na Mestni občini Novo mesto ter v skupni občinski upravi občin Dolenjske in Bele krajine, ki ostro obsojata nasilno dejanje. Novomeški župan Gregor Macedoni je po incidentu državo pozval, naj nemudoma pristopi k učinkovitim sistemskim rešitvam in dejanjem, so zapisali na občini.