V šempetrski bolnišnici je marca pri oživljanju umrl bolnik, potem ko je namesto kisika dobil smejalni plin, ki se uporablja kot anestetik. Foto: Eugenija Carl
V šempetrski bolnišnici je marca pri oživljanju umrl bolnik, potem ko je namesto kisika dobil smejalni plin, ki se uporablja kot anestetik. Foto: Eugenija Carl
Policija še preiskuje smrti v šempetrski bolnišnici
Preiskava smrti v šempetrski urgenci

Vodja sektorja kriminalistične policije na PU-ju Nova Gorica Marino Pangos je povedal, da kriminalisti še zbirajo obvestila in predvsem listinsko dokumentacijo v različnih gospodarskih družbah, javnih zavodih, na ministrstvu za zdravje in pri drugih pravnih subjektih na območju celotne Slovenije.

Kriminalisti preiskujejo tudi kazniva dejanja, ki bi bila lahko storjena v času priprav in dogovarjanj za gradnjo urgentnega centra ter sklepanja pogodb, pa tudi med izvedbo del, predvsem pa med izvedbo strojnih inštalacij. Preverjajo tudi izvajanje nadzora nad deli, izdaje ustreznih dovoljenj in prevzem objekta.

Pangos je povedal še, da je preiskava obsežna in zahtevna, v njej sodeluje več deset kriminalistov novogoriške in drugih policijskih uprav. Zaradi zahtevnosti pa bi preiskava lahko trajala še več mesecev.

"Omeniti velja, da se v okviru preiskave srečujemo s številnimi prepletenimi pogodbenimi razmerji," je povedal Pangos in dodal: "Ob aktivnem sodelovanju z okrožnim državnim tožilstvom, ki usmerja predkazenski postopek, želimo strokovno izvesti in zaključiti ta izjemno obsežen predkazenski postopek, kar tudi v nadaljevanju terja izvedbo določenih predvidenih in morda ob sprotnih novih dejstvih še nepredvidenih oz. dodatnih nalog pri iskanju odgovornosti, podaje kazenske ovadbe zoper odgovorne teh dejanj."

Za kaznivo dejanje povzročitve splošne nevarnosti, ki je imelo za posledico smrt več oseb, je zagrožena zaporna kazen do osmih let.

Oživljanje z napačnim plinom
V šempetrski bolnišnici je marca pri oživljanju umrl bolnik, potem ko je namesto kisika dobil smejalni plin, ki se uporablja kot anestetik.

Zapleti pri neuspešnem oživljanju so nastali zaradi napačne vezave cevi. Pregled vseh medicinskih sklopk v je pokazal, da je bela cev priključena na modro in modra na belo.

Za vgradnjo in dobavo medicinske opreme je bilo odgovorno podjetje Medicoengineering, vendar so tam pojasnili, da so le dobavili medicinsko opremo, ki je priključena na pline, priklope plinov pa je izvajal Medicop, ki pa ni bil podizvajalec Medicoengineeringa, ampak podjetja Kolektor Koling, ki je skupaj s podjetjema IMP in CPG gradil novo urgenco šempetrske bolnišnice.

Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc je po dogodku dejala, da ne želi špekulirati o odgovornosti za dogodek, saj je treba počakati na izsledke kriminalistične preiskave.

Policija še preiskuje smrti v šempetrski bolnišnici
Preiskava smrti v šempetrski urgenci