V Sloveniji sodna praksa v podobnih primerih ne obstaja, zato zagovonik enega izmed obtoženih pričakuje dolgo in zahtevno sojenje. Foto: MMC RTV SLO
V Sloveniji sodna praksa v podobnih primerih ne obstaja, zato zagovonik enega izmed obtoženih pričakuje dolgo in zahtevno sojenje. Foto: MMC RTV SLO

Spomladi je slovensko javnost pretresla zgodba o domnevnem suženjstvu. V največjem romskem naselju na Dolenjskem, v Brezju pri Novem mestu, naj bi oče in sin na silo zadrževala, izkoriščala in mučila 48-letnega moškega iz Črmošnjic pod Gorjanci. Pri Romih naj bi bil skoraj dve leti pravi suženj. Ko mu je uspelo pobegniti, se je zatekel na policijo. Obtožena so priprli, žrtvi pa priskrbeli varno bivališče. Zdaj se s primerom, ki ga naša sodna praksa ne pozna, ukvarjajo na novomeškem sodišču.

Bojan Brajdič in njegov sin Iztok Šajnovič, oba iz romskega naselja Brezje, sta obtožena, da sta od aprila 2006 do začetka februarja letos na silo zadrževala, silila v delo in mučila Jožeta Klubučarja iz Črmošnjic pod Gorjanci. Ker se je ukvarjal s pleskarstvom, ga vsi poznajo pod vzdevkom "Čopič". Pri Romih naj bi bil pravi suženj. Odkar jim je ušel in povedal zgodbo policiji, je na varnem. Na sojenju je bil zaslišan za zaprtimi vrati. Njegov brat ponavlja, da sta imela težko mladost in da se je "Čopič" od nekdaj rad družil z Romi.

Medtem ko Klobučarjev brat o očitanih dejanjih ne ve nič, pa sosedje Brajdičevih trdijo, da so ti z njim ravnali grdo.

Na novomeškem sodišču takšnega primera ne pomnijo. Zaslišanih bo še veliko prič in sojenje se bo verjetno zavleklo. Zagovornik Iztoka Šajnoviča Matjaž Medle je za TV SLO tako dejal, da "tu ni še nobene sodne prakse, tako da je zadeva zelo zahtevna".