Branko Grims in njegova žena sta Mladino že tožila, zdaj pa tednik tožijo tudi njuni otroci. Foto: BoBo
Branko Grims in njegova žena sta Mladino že tožila, zdaj pa tednik tožijo tudi njuni otroci. Foto: BoBo

Zaradi primerjave družine Grims z družino nacističnega politika Josepha Goebbelsa Mladino tokrat tožijo trije otroci SDS-ovega poslanca in zahtevajo skupaj 133.000 evrov. Ker so mladoletni, jih zastopajo starši.

Zgodba se vleče še iz marca 2011, ko je tednik v satirični rubriki Mladinamit objavil fotografijo Grimsove družine poleg fotografije družine ministra za propagando v tretjem rajhu Josepha Goebbelsa.

Zakonca Grims sta se odločila za tožbo, saj pravita, da je tednik s to objavo nedopustno posegel v njuno družino, otroci pa da so bili zaradi objave tarča vrstnikov. Grimsova žena Martina Dragoš Grims je dejala, da se je počutila prizadeto tudi zaradi primerjave z Magdo Goebbels, ki je ob porazu nacistične Nemčije v 2. svetovni vojni s strupom umorila svoje otroke.

Mladina: Šlo je za kritiko političnega delovanja
Pri Mladini so se branili, da je šlo za kritiko političnega delovanja Grimsa, ki se z ženo in otroki izpostavlja javnosti z namenom dvigovanja priljubljenosti med volivci, žena pa da ga pri tem ravnanju podpira.

Branko Grims je zahteval 39.000 evrov odškodnine ter objavo opravičila in sodbe, njegova žena pa 80.000 evrov odškodnine. Prvostopenjsko sodišče je zavrnilo oba tožbena zahtevka, oba pa sta se na sodbo pritožila. Višje sodišče je nato Grimsovi pritožbi delno ugodilo ter Mladini naložilo objavo opravičila in sodbe, odločitev glede odškodnine pa vrnilo v ponovno prvostopenjsko presojo. Okrožno sodišče bo po odločitvi višjega sodišča moralo znova odločati tudi o višini odškodnine za Grimsovo ženo. Višje sodišče je namreč z vmesno sodbo po temelju ugodilo njenemu zahtevku glede plačila odškodnine.

Mladina objavila opravičilo
Mladina je po odločitvi o objavi sodbe in opravičila oboje tudi objavila, kot poroča Delo, pa je tudi vložila zahtevo za revizijo na vrhovno sodišče. Okrožno sodišče bo pred novim odločanjem glede tožbenega zahtevka zakoncev Grims tako počakalo na vrhovno sodišče.

Zahtevata tudi opravičilo otrokom
Ljubljanska okrožna sodnica Barbara Zakelšek Humar pa mora zdaj odločiti glede morebitne odškodnine otrokom. Zakonca Grims sta namreč zahtevala, da se Mladina opraviči tudi njunim otrokom, a je višje sodišče v tem delu pritrdilo prvostopenjskemu sodišču, da tedniku tega ni treba storiti, saj otroci niso stranke v pravdi.

Zato je vložena posebna tožba, poleg 133.000 evrov odškodnine otroci oziroma njuni starši v njihovem imenu zahtevajo še opravičilo in objavo sodbe.

Poravnava danes ni uspela. Ker so tožeči vložili novo pripravljalno vlogo, so narok prekinili. Do prihodnjič bo morala sodnica odločiti tudi o zahtevi Grimsovih in njihovega zagovornika, da na pravdanju ni prisotna javnost.