Ivan Zidar se zaradi zdravstvenih težav skoraj dva meseca ni udeleževal sojenja. Na prejšnjo obravnavo je prišel v spremstvu reševalca, tokrat pa ga na sodišče ni bilo. Foto: MMC RTV SLO
Ivan Zidar se zaradi zdravstvenih težav skoraj dva meseca ni udeleževal sojenja. Na prejšnjo obravnavo je prišel v spremstvu reševalca, tokrat pa ga na sodišče ni bilo. Foto: MMC RTV SLO

Zidarju naj bi namreč v četrtek znova operirali hrbtenico. Kot je pojasnil eden izmed njegovih zagovornikov Boštjan Penko, so ga v četrtek hospitaliziran na nevrološki kliniki.

Ni jasno, kdaj bo Zidar sposoben priti na sodišče
Kdaj se bo Zidar znova lahko udeležil obravnave in se pojavil pred sodnico Vesno Podjet, še ni jasno. Penko je dejal, da je to "težko predvideti, saj je zdravljenje negotovo".

Pojasnil je, da je mnenje nevrološke klinike popolnoma v nasprotju z mnenjem sodnega izvedenca medicinske stroke Boštjana Koritnika, ki je prejšnji teden potrdil, da je Zidar sposoben udeležbe na sojenju.

Bodo Koritnika ovadili?
"Njegovo ravnanje je po našem mnenju v nasprotju s temeljnimi načeli stroke ter izvedensko in zdravniško etiko," je povedal Penko.

Glede ugibanj in napovedi, da naj bi Koritnika prijavili zdravniški zbornici ali proti njemu vložili kazensko ovadbo, je pojasnil, da "razmišljajo o vseh ukrepih, ki so na voljo, saj ocenjujejo, da takšna oseba ne more biti sodni izvedenec".

Zidar: Komaj sedim v sodni dvorani
Kot je znano, je Koritnik pred tednom dni dejal, da je Zidar, ki je na sodišče prišel v spremstvu bolničarja, sposoben udeležbe na sojenju, le da bi vsako uro potreboval 10 ali 15 minut odmora. Obramba pa trdi, da ga pri tem sploh ni pregledal.

Ortoped pa je povedal, da je bil Ivan Zidar operiran sredi februarja, slab mesec pozneje pa je odšel v zdravilišče, a je bil že teden pred odhodom v zdravilišče popolnoma samostojen in ga je sam videl na sprehodu v parku ob pomoči bergle.

Zidar mu je takrat odgovoril, da v bolnišnici ni mogel sam hoditi, ko pa je poskusil, je padel, in da komaj sedi v sodni dvorani.

Posebna obravnava za Zidarja
Prvega moža SCT-ja je sodnica Vesna Podjed med njegovo odsotnostjo zaradi prve operacije hrbtenice začasno izločila iz postopka. V času, ko je bil izločen iz postopka, je Podjedova prebrala nekatere listinske dokaze, ki naj bi mu jih danes na posebni obravnavi ponovno prebrali.

Ob 12. uri pa se je nadaljevala obravnava in branje novih dokaznih listin.