Foto:
Foto:
Slovenija naj bi evro uvedla 1. januarja 2007.
Bodo drage cestninske postaje delovale le do leta 2008?

Evro naj bi uvedli po scenariju velikega poka, kar pomeni v zelo kratkem obdobju, datum začetka dvojnega označevanja cen pa bodo ministri določili na eni od prihodnjih sej. Po besedah finančnega ministra Andreja Bajuka se bo to morda zgodilo že konec tega leta.

Vlada je sprejela tudi predlog deklaracije o usmeritvah za delovanje Slovenije v institucijah EU-ja za leto 2005, med katerimi prevladujejo predvsem gospodarske teme.

Osrednje naloge so uresničevanje lizbonske strategije, učinkovita poraba dodeljenih kohezijskih sredstev, priprave na prevzem evra in predsedovanje Uniji, dokončna vzpostavitev schengenske meje, trajnostni razvoj, stabilnost in gospodarski razvoj zahodnega Balkana ter sodelovanje z Organizacijo za varnost in sodelovanje v Evropi in s strateškimi partnerji.

SŽ z več nadzorniki
Ministrski zbor je na seji spremenil tudi odlok o holdingu Slovenskih železnic. Po novem ima tako nadzorni svet podjetja od zdaj 9 članov - 6 iz vrst predstavnika ustanovitelja, torej države, in tri iz vrst zaposlenih. Ministri so se seznanili tudi z umikom kandidatur Hinka Jenulla za generalnega državnega tožilca, ki ju je vložil na razpis aprila in junija lani.

Vinjete ali cestnina?
Glede morebitne uvedbe vinjet za slovenske avtoceste pa je vlada Uradu za makroekonomske analize naložila, naj v dveh mesecih pripravi študijo o ekonomski upravičenosti tega ukrepa. Po besedah prometnega ministra Janeza Božiča bo morebitna uvedba vinjet začasna, saj je cilj Evropske unije uvesti elektronski cestninski sistem najpozneje do leta 2008.