Foto:
Foto:
Vlada je potrdila predlog ministra za delo Janeza Drobniča za menjave v Zpizu.
Sindikati nasprotujejo vladnemu predlogu razrešitev uradnikov v ministrski sestavi.
Vlada kmetijstvu namenila 56 milijard tolarjev.

Kot je znano, je vlada na predlog ministra za obrambo Karla Erjavca v začetku januarja s položaja generalnega direktorja Obveščevalno-varnostne službe razrešila Zorana Klemenčiča in za vršilca dolžnosti imenovala sekretarja na obrambnem ministrstvu Gorazda Rednaka.

Kadrovske menjave v Zpizu
Vlada je sprejela sklep, da se v skupščino Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje (Zpiz) kot vladni predstavniki imenujejo Marko Štrovs, Peter Svetina, Ivan Sisinger, dr. Bogdan Podobnik, Ana Roza Hribar, Ivan Bizjak in Marija Strniša.

Minister za delo Janez Drobnič je pobudo za zamenjavo napovedal potem, ko skupščina Zpiza ni potrdila njegovega predloga o tem, da bi Zpiz upokojencem že ta mesec izplačal 10.000 tolarjev predujma rekreacijskega dodatka.

Svoje kandidate za nove predstavnike v skupščini Zpiza so sicer imenovali tudi v Zvezi društev upokojencev.

Vlada z novimi pristojnostmi v upravi
Vlada je sprejela novelo zakona o javnih uslužbencih. Ta bo v primeru potrditve v DZ-ju predvidoma marca ministrom omogočala, da v največ šestih mesecih tudi brez krivdnih razlogov razrešijo predstojnike organov v sestavi in direktoratov.

Nasprotovanje noveli zakona so izrazili sindikati v javnem sektorju, saj si vlada po nastopu mandata lahko izbere sodelavce za ključna mesta v državni upravi. Vlada ima v mislih predvsem položaje, za katere razpise in imenovanja ureja uradniški svet.

Sprejetih več uredb s področja kmetijstva
Vlada je kmetijstvu namenila 56 milijard tolarjev: polovico za programe razvoja podeželja, 3,6 milijarde za programe kmetijske strukturne politike, 24 milijard pa za neposredna plačila kmetom.

Za odpravo posledic lanskih neurij s točo bodo letos namenili milijardo 700 milijonov tolarjev, prizadeti kmetje naj bi denar dobili do konca aprila.