Foto:
Foto:
Za izplačilo dodatka je potrebnih 5,3 milijarde dodatnih sredstev.

Skupščina Zpiza v nasprotju z upravnim odborom ni podprla predloga ministra za delo o izplačilu akontacije rekreacijskega dodatka upokojencem v višini 10.000 tolarjev.

Skupščina vladi predlaga, naj preuči še druge možnosti, tudi takojšnje izplačilo regresa v celoti. O morebitnem novem predlogu bo skupščina še odločala, za zdaj pa ostaja, da bo tako imenovani upokojenski regres predvidoma izplačan maja oziroma junija.

Minister za delo Janez Drobnič je izrazil presenečenje nad odločitvijo skupščine. Dejal je, da vlada ne bo še enkrat preučevala predloga, da pa bo oblikovala pobudo za zamenjavo vladnih predstavnikov v skupščini, ki so glasovali proti. Predstavniki so bili imenovani še v času prejšnje vlade.

Drobnič je izplačilo predlagal, ker so po njegovem mnenju po izplačilih božičnic oziroma drugih izrednih prejemkov nekaterim zaposlenim v letu 2004 pokojnine zelo zaostale za plačami. Za izplačilo akontacije je potrebnih 5,3 milijarde SIT proračunskih sredstev, kar pa brez dodatnega zadolževanja ni mogoče.

Tudi o novem direktorju?
Kot je znano, vlada na zadnji seji ni dala soglasja k vnovičnemu imenovanju Janeza Prijatelja za generalnega direktorja Zpiza. Ali so člani upravnega odbora razpravljali tudi o ponovitvi razpisa za mesto direktorja, pa še ni znano.