Kosorjeva je sporazum poslala v sabor, zdaj so na vrsti poslanci. Foto: EPA
Kosorjeva je sporazum poslala v sabor, zdaj so na vrsti poslanci. Foto: EPA
Sporazum romal v sabor

Predlog zakona o potrditvi arbitražnega sporazuma o meji med Hrvaško in Slovenijo je hrvaška vlada poslala v sabor na današnji seji in po mnenju Kosorjeve bi lahko poslanci o njem razpravljali že prihodnji teden.

"Na ta način lahko Hrvaška pove, da je svoje delo opravila pravočasno," je po seji dejala Kosorjeva in ponovila, da sporazum pomeni ločitev hrvaških pogajanj z Evropsko unijo od mejnega vprašanja med državama na podlagi mednarodnega prava.

Kosorjeva je spomnila, da je kot dopolnilo arbitražnemu sporazumu podpisala enostransko izjavo o tem, da Hrvaška ne bo sprejela, da sporazum prejudicira slovenski teritorialni stik z odprtim morjem.

Tri načela pri izbiri arbitrov
Dan po podpisu sporazuma s slovenskim premierjem Borutom Pahorjem v Stockholmu je Kosorjeva predsednika Evropske komisije spomnila na določila v sporazumu o načinu izbire arbitrov.

Med obiskom v Bruslju je državni sekretar na hrvaškem zunanjem ministrstvu Davor Božinović dobil zagotovila, da bodo sodniki za arbitražo izbrani na podlagi najmanj treh načel - kompetentnosti, nepristranskosti in neodvisnosti.

Kosorjeva je prepričana, da bodo sporazum podprli tako v hrvaškem kot tudi v slovenskem parlamentu in tako pokazali, da je mogoče urediti tudi najbolj zapletene zadeve na podlagi razumevanja in medsebojnega spoštovanja.

Sporazum romal v sabor