Foto:
Foto:
Socialisti (na sliki predsednik evropskih socialistov Joseph Borell) branijo Lazsla Kovacsa.

Jasno je podporo odrekla le politična skupina Zeleni, ki je četrta najmočnejša strankarska vrsta v parlamentu. Najmočnejše tri skupine, ljudska stranka, socialisti in liberalci, niso izrazili nasprotovanja, bodo pa dokončno odločitev poslali po zaslišanju novih komisarjev pred parlamentarnimi odbori.

Pomisleki glede Kovacsa
V največji parlamentarni skupini - Ljudski stranki - so razočarani, da Madžarska ni predlagala novega kandidata, saj se sedanji Lazslo Kovacs ni izkazal za kompetentnega. Tolaži jih dejstvo, da je bil prerazporejen, hočejo pa tudi, da nova komisija mandat nastopi čim prej.

Socialisti seveda branijo Kovacsa, saj je član njihove skupine, stališče do nove komisije pa bodo zavzeli v sredo, se pravi tik pred zdajci, saj bo glasovanje v četrtek.

Posebna pozornost zaslišanjem
Liberalci bodo veliko pozornosti posvetili tudi zaslišanjem, ob tem pa se bodo zavzemali za pravilo, da mora predsednik komisije zamenjati komisarja, če mu nasprotujeta dve tretjini poslancev.

Zaslišanja novih dveh komisarjev in enega prerazporejenega bodo 15. in 16. novembra, o celotni komisiji pa bo parlament glasoval 18. novembra.