Foto:
Foto:
Blokada Hrvaške še odmeva

Prvi odzivi uradne politike na Hrvaškem na začano slovensko ustavitev njihovih pristopnih pogajanj so bili zelo ostri, zdaj pa že govorijo, da jim to ne bo škodilo, pravi Drago Balažič, dopisnik RTV Slovenija. Po njegovih besedah na Hrvaškem pričakujejo več prizadevanj Unije, da se problem začasne blokade reši.

Težave pa se bodo lahko rešile le s pogovori in dogovarjanji med obema stranema. Tako je v petek slovenski predsednik vlade Borut Pahor že javno izrazil željo, da bi se s hrvaškim premierjem čim prej sestal. Na to je pristal tudi Ivo Sanader, a na srečanju želi tudi predstavnika Evropske unije. Iz kabineta hrvaškega premierja so danes sporočili, da so prejeli uradni predlog za sestanek, ki ga je po naročilu Pahorja vložil slovenski veleposlanik v Zagrebu.

Milanović bi srečanje raje videl že pred dnevi
Na dogovarjanje za sestanek se je na Hrvaškem odzval tudi predsednik opozicijskih socialdemokratov Zoran Milanović, ki je prepričan, da bi do pogovorov med premierjema Slovenije in Hrvaške moralo priti že pred desetimi dnevi. Kljub temu pa podpira pobudo za srečanje, saj bo to tudi za EU dokaz, da Hrvaška dela vse za pomiritev spora, dodaja.

Pahorju se zaplet zdi tudi koristen
Trenutna situacija sicer ni prijetna za nikogar, pravi slovenski zunanji minister Samuel Žbogar, a predsednik vlade Pahor je ob tem prepričan, da je zaplet tudi koristen. "Zdaj je za obe državi, Slovenijo in Hrvaško, priložnost, da osvežita koncepcije za rešitev odprtih vprašanj," je povedal na petkovem srečanju z Lojzetom Peterletom. Sicer pa se tudi Pahor strinja z mnenjem hrvaške politike, da blokada Hrvaški ne bo škodila pri relativno hitrem vstopanju v EU, seveda če bo zaplet rešen v razumnem roku.

Bruselj se še ne vmešava
Dopisnica RTV Slovenija iz Bruslja Tanja Fajon je povedala, da Evropska unija Sloveniji in Hrvaški ne bo pomagala pri iskanju rešitve, saj je prepričana, da je to stvar, ki jo morata rešiti državi sami. Je pa francosko predsedstvo Unije povedalo, da francoski predlog za rešitev vprašanja ostaja na mizi, saj je po njihovem mnenju dobro izhodišče za nadaljnja pogajanja. Češka, ki bo predsedovanje Uniji prevzela 1. januarja, pa je sporočila, da si bo v času predsedovanja prizadevala za rešitev spora. Fajonova je povedala še, da je mogoče po referendumu o Lizbonski pogodbi na Irskem, ki naj bi bil pred novembrom prihodnje leto, če ta uspe, pričakovati določen pritisk na Slovenijo s strani Unije, naj čim prej reši nastali spor s Hrvaško.

A. S.

Blokada Hrvaške še odmeva