Kosorjeva in z njo HDZ sta upala, da bo Hrvaška pristopno pogodbo podpisala pred parlamentarnimi volitvami. Foto: EPA
Kosorjeva in z njo HDZ sta upala, da bo Hrvaška pristopno pogodbo podpisala pred parlamentarnimi volitvami. Foto: EPA
Zastavi
Hrvaška naj bi pogodbo podpisala pred koncem leta. Foto: EPA

Države članice Evropske unije so prejšnji teden v Bruslju dosegle dogovor o angleškem besedilu hrvaške pristopne pogodbe, poljski premier in predsedujoči Svetu Evropske unije, Donald Tusk pa je več kot 350 strani dolg osnutek pogodbe nato v Zagrebu izročil hrvaški premierki Jadranki Kosor.

Kot je za Radio Slovenija iz Zagreba poročala Nataša Prislan Culiberg, so na Hrvaškem pred obiskom Tuska upali, da bo ta sporočil datum podpisa pogodbe, a se to ni zgodilo. Tusk je ob pohvalah Kosorjevi, ki je tudi njegova kolegica v Evropski ljudski stranki, le izrazil pričakovanje, da bo pogodba podpisana do konca leta v Varšavi in da bo vstop Hrvaške okrepil tudi Unijo, ki se kljub zdajšnji krizi širi.

Podpis pogodbe 9. decembra?
Zadnje informacije, ki prihajajo iz Bruslja, pa kažejo, da Hrvaška pristopne pogodbe zagotovo ne bo podpisala pred 4. decembrom, ko je predviden datum parlamentarnih volitev. Za podpis pogodbe se vse pogosteje omenja 9. december, torej bi pogodbo podpisali pet dni po parlamentarnih volitvah. Tako bi se izjalovili načrti vladajoče stranke HDZ, da bi podpis pristopne pogodbe unovčila tik pred predvidenimi volitvami.

Vprašanje, ki je vse bolj pereče, pa je tudi, kdo bo podpisal pristopno pogodbo. Do pred kratkim je vladajoči HDZ vztrajal, da ima stranka, ki je sklenila pogajanja, pravico, da podpiše pristopno pogodbno, in da je za to ne glede na izid parlamentarnih volitev najzaslužnejša predsednica stranke in zdajšnja premierka Jadranka Kosor.

Zadnje čase se je Kosorjeva omehčala in je kljub nedavnim ostrim napadom vlade oziroma premierke na predsednika države Iva Josipovića, da podpira opozicijo, predlagala, da bi pristopno pogodbo podpisala skupaj s predsednikom Josipovićem.

HDZ bo gradil kampanjo na preteklih uspehih
Večernji list je medtem poročal, da bo HDZ, ki mu v zadnjem času močno pada podpora med državljani, svojo kampanjo za prihajajoče parlamentarne volitve gradil na uspehih iz preteklosti, uspešnem koncu pogajanj z Evropsko unijo, na Jadranki Kosor kot pošteni, odločni in delavni premierki, uporabili pa bodo tudi pokojnega Franja Tuđmana. Analitiki na Hrvaškem so prepričani, da se bo HDZ tokrat osredotočil na svoje tradicionalne volivce, ki jim bodo skušali prodati tisto, kar hočejo slišati.