Foto: Reuters
Foto: Reuters

Bosna in Hercegovina se je znašla v največji politični krizi od konca vojne v 90. letih prejšnjega stoletja. "V BIH-u se povečuje nacionalistična in separatistična retorika, ki ogroža stabilnost in celo integriteto države," je ob prihodu na srečanje zunanjih ministrov EU-ja v Bruslju novinarjem dejal Borrell. "Ministri morajo sprejeti odločitve, kako ustaviti to dinamiko in kako se izogniti, da država razpade na kose. To je kritičen položaj."

Kot poroča Reuters, ki se sklicuje na interni dokument, ki so ga njegovi novinarji videli pretekli teden, naj bi Unija razmislila o sankcijah zoper Republiko Srbsko pa tudi o odtegnitvi finančne pomoči, če se bodo razmere še naprej slabšale.

Kot smo poročali, je parlament Republike Srbske 10. februarja sprejel zakon o ustanovitvi visokega sodnega in tožilskega sveta, ki odpira pot ustanovitvi lastnih pravosodnih organov te entitete BiH-a. V Bruslju so v odzivu takrat opozorili, da glasovanje v parlamentu predstavlja "nesprejemljivo kršitev ustavnega in pravnega reda BiH-a".

Odločitve o sankcijah proti srbskemu članu predsedstva BiH-a Miloradu Dodiku sicer po navedbah virov pri EU-ju danes ni pričakovati, saj da so Evropska unija in Združene države Amerike osredotočene na prizadevanja za izvedbo nujne ustavne in volilne reforme v BiH-u.

Volitve v BiH-u so oktobra, volilni sistem pa se v skladu z uveljavljenimi standardi ne sme spreminjati manj kot šest mesecev pred volitvami, pojasnjujejo viri. Sankcijam sicer javno nasprotuje Madžarska.

Borrell: Edina pot so diplomatski pogovori