Josep Borrell želi z obiskom Ukrajini prenesti sporočilo podpore EU-ja. Foto: EPA
Josep Borrell želi z obiskom Ukrajini prenesti sporočilo podpore EU-ja. Foto: EPA

Namen Borrellovega obiska, prvega v tujini letos, je poudariti močno podporo Evropske unije suverenosti in ozemeljski celovitosti Ukrajine v času, ko ji pretita ruska vojaška grožnja in hibridno delovanje, so sporočili pri evropski diplomatski službi.

Borrell bo v sredo skupaj z ukrajinskim zunanjim ministrom Dmitrom Kulebo obiskal vzhod Ukrajine in bojno črto, ki razmejuje območje pod nadzorom Kijeva ter samooklicanima republikama Doneck in Lugansk, ki ju nadzirajo proruski separatisti. V spopadih, ki trajajo od leta 2014, je po ocenah Združenih narodov doslej umrlo več kot 13.000 ljudi.

Na Češkem obsodili borca na vzhodu Ukrajine

Sodišče na Češkem je nekdanjega vojaka, ki se je boril na strani proruskih separatistov na vzhodu Ukrajine med letoma 2014 in 2018, obsodilo na 21 let zapora zaradi sodelovanja s teroristično organizacijo v tujini. Moškega so obsodili v odsotnosti, domnevno naj bi bil v Ukrajini, kjer ima družino, poroča nemška tiskovna agencija DPA. Obramba je sicer vse obtožbe zanikala ter tožilstvu očitala, da se je opiralo predvsem na objave na družbenih omrežjih in časopisna poročila.

Prvi diplomat EU-ja bo nato odpotoval v Kijev na pogovore s predstavniki ukrajinskih oblasti.

Zahodne države so zaskrbljene zaradi kopičenja enot ruske vojske ob meji z Ukrajino. Moskvi očitajo, da grozi z novo invazijo na Ukrajino, potem ko si je leta 2014 priključila Krim.

Prihodnji teden pogovori Rusija-ZDA-Nato-Ovse

Do Borrellovega obiska v Ukrajini prihaja pred odločilnimi pogovori med Rusijo ter zahodnimi silami in zvezo Nato prihodnji teden. Za nedeljo in ponedeljek je napovedano srečanje visokih predstavnikov ZDA in Rusije v Ženevi. Sledil mu bo sestanek Sveta Nata in Rusije v sredo in nato v četrtek še srečanje v okviru Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse).

Evropska unija želi biti vključena v te pogovore. Borrell je v minulih dneh večkrat poudaril, da morajo vsi pogovori o varnosti Evrope potekati v koordinaciji in ob sodelovanju Unije. Pred obiskom Ukrajine je za poljsko tiskovno agencijo PAP dejal, da trenutne razmere ogrožajo stabilnost in varnost ne samo Ukrajine, ampak tudi širše regije, in o tem ni mogoče razpravljati "brez vseh ustreznih akterjev za mizo".

Pogovor s Stoltenbergom

Vodja evropske diplomatske službe je pred obiskom govoril tudi z generalnim sekretarjem Nata Jensom Stoltenbergom. V telefonskem pogovoru je poudaril, da mora Rusija zmanjšati napetosti in v celoti izvajati sporazum iz Minska o končanju konflikta na vzhodu Ukrajine. Poudaril je tudi, da bo imela vsaka nova vojaška agresija na Ukrajino hude posledice in resne stroške.