Ana Brnabić na srečanju z Ursulo von der Leyen. Foto: EPA
Ana Brnabić na srečanju z Ursulo von der Leyen. Foto: EPA

Evropska komisija podpira prizadevanja Srbije za članstvo v EU-ju, je tvitnila von der Leyen in dodala, da bo novi načrt za rast pospešil izvajanje reform, povečal naložbe EU-ja in Srbijo približal enotnemu trgu.

Tudi Michel je izrazil podporo Srbiji na poti v EU, prav tako pa je srbski premierki predstavil jasno sporočilo Evropskega sveta glede umiritve razmer na severu Kosova in nadaljevanja dialoga s Prištino ob posredovanju Bruslja.

Srbska premierka Brnabić je na panelu bruseljskega spletnega biltena Euractiv poudarila, da je članstvo v Uniji edina izbira za trajnostno in uspešno prihodnost Srbije. To naj bi bila tudi glavna zunanjepolitična prioriteta Beograda, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug.

"Ekonomsko smo že del EU-ja. Kulturno, geografsko in zgodovinsko smo del evropske celine in evropske družine narodov. Navsezadnje mislim, da nimamo načrta B," je dejala srbska premierka.

Pojasnila je, da približno 65 odstotkov neposrednih tujih naložb v Srbijo prihaja iz Unije, med 65 in 70 odstotki celotnega izvoza Srbije pa je usmerjenega v članice.

"Spremembe, ki jih izvajamo, da bi postali del EU-ja, izvajamo predvsem zato, ker so dobre za naše državljane, gospodarstvo in družbo," je nadaljevala in Unijo označila za najuspešnejši mirovni projekt v zgodovini človeštva. "Če bi kdo moral biti del tega mirovnega projekta, je to zagotovo Balkan," je poudarila Brnabić.

Glede Kosova: "Za tango sta potrebna dva"

Spregovorila je tudi o dogajanju na severu Kosova, kjer je v zadnjih tednih prihajalo do izbruhov nasilja v štirih večinsko srbskih občinah. "Za tango sta potrebna dva. Na žalost smo imeli v zadnjih 24 mesecih, predvsem pa lani, nenehne napetosti in provokacije. Vlada se ob podpori predsednika Aleksandra Vučića trudi, da bi bile razmere čim bolj mirne in stabilne," je še dodala.

Brnabić se je v Bruslju sestala tudi z evropskim komisarjem za gospodarstvo Paolom Gentilonijem in komisarjem za širitev Oliverjem Varhelyijem.