Kosovski policist na ulicah Mitrovice. Foto: Reuters
Kosovski policist na ulicah Mitrovice. Foto: Reuters

"Odprti smo za izvedbo novih volitev, ki pa bodo morale imeti zakonsko podlago. Mimo zakona jih ne bo mogoče doseči," je dejal Kurti in kot mogočo rešitev navedel peticijo občanov za končanje mandatov novih županov.

V ločenem pogovoru z visokim zunanjepolitičnim predstavnikom EU-ja Josepom Borrellom je razkril dokumente, ki navajajo, da so bili na ozemlju Kosova ugrabljeni trije kosovski policisti, in zahteval odziv mednarodne skupnosti. Prav tako je ponovil, da se policija na severu zgolj "odziva na nasilna dejanja skrajnežev", in pozval k umiritvi razmer.

"Deeskalacija po mojem mnenju pomeni odstranitev nasilnih skrajnežev, kriminalnih in nezakonitih združb, čemur bi takoj sledilo zmanjšanje navzočnosti kosovske policije v občinskih poslopjih," je še dodal.

Neposrednih pogovorov med Vučićem in Kurtijem še vedno ni

Srbski predsednik Aleksandar Vučić je po pogovoru z Borrellom in posebnim predstavnikom Unije za dialog med Beogradom in Prištino Miroslavom Lajčakom poudaril, da razume njuno željo po umiritvi razmer na severu Kosova. Kot je dejal, ne more zatrditi, ali je bil na srečanjih v Bruslju narejen korak naprej v smeri deeskalacije, zaveda pa se, da Bruselj dela vse, kar je v njegovi moči, da bi dosegli rešitev. Ob tem je dodal, da bo reševanje konflikta v glavnem odvisno od tistih, "ki jim mir in stabilnost nista v interesu".

Vučić ni prepričan, ali je bil na kriznem sestanku dejansko narejen korak naprej. Foto: Reuters
Vučić ni prepričan, ali je bil na kriznem sestanku dejansko narejen korak naprej. Foto: Reuters

Prav tako se zaveda, da je Kosovo za večino članic EU-ja neodvisna država. "Je njihov otrok. Nanj so pazili, ko je bil v zibelki, zdaj je malo navihan mladostnik, a ga vseeno pazijo. Naš položaj je zato zelo težak," je dejal in poudaril, da je trenutno največji izziv za Srbijo to, da "Kurtijev režim nenehno poskuša bodisi izgnati bodisi aretirati Srbe".

Na vprašanje, zakaj so v Bruslju potekali ločeni pogovori z Borrellom, pa je dejal, da ne vidi razloga, zakaj bi se moral pogovarjati z nekom, ki "provocira in povzroča konflikt zaradi svoje fanatične ideologije". "Vedno pa sem pripravljen na pogovore z evropskimi predstavniki," je še dodal.

V najhujšem incidentu ranjenih 30 pripadnikov Kforja

Razmere na severu Kosova so napete od izvolitve etničnih Albancev na aprilskih županskih volitvah v štirih večinsko srbskih občinah – na severu Mitrovice, v Leposaviću, Zubinem Potoku in Zvečanu. V teh občinah Srbi pripravljajo proteste, odkar so novoizvoljeni župani želeli konec maja prevzeti položaje v občinskih stavbah.

Do najhujšega incidenta je prišlo v Zvečanu konec maja, ko je bilo v nemirih ranjenih 30 pripadnikov Kforja. Ob stopnjevanju napetosti na severu Kosova je več vplivnih politikov iz tujine pozvalo k izvedbi novih lokalnih volitev, ta poziv je danes ponovil tudi Borrell.