Protest v Mitrovici. Foto: Reuters
Protest v Mitrovici. Foto: Reuters

Protest so vodili člani kikboks kluba, ki mu je pripadal Milenković. Člani kluba so na shod prinesli pokale in medalje, ki so jih osvojili pod taktirko Milenkovića. S tem naj bi želeli pokazati, da ni kriminalec, temveč vrhunski športnik. Med drugim so skandirali "Vrnite nam trenerja" in mu namenili stoječe ovacije, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug.

Protestniki so pozivali tudi k izpustitvi dveh drugih kosovskih Srbov, Radoša Petrovića in Dušana Obrenovića, ki so ju kosovske oblasti prijele med majskimi protesti Srbov na severu Kosova proti novoizvoljenim županom, etničnim Albancem, v občinah, kjer Srbi predstavljajo več kot 95 odstotkov prebivalstva. Pred tem so sicer kosovski Srbi aprila bojkotirali lokalne volitve.

Aretacija kosovskih policistov. Foto: Reuters
Aretacija kosovskih policistov. Foto: Reuters

V večinsko srbskem severnem delu Mitrovice so bili v ponedeljek lažje ranjeni trije kosovski policisti, ki so jih po aretaciji Milenkovića napadli tamkajšnji Srbi. Po trditvah kosovskih oblasti je aretirani v Zvečanu med majskimi protesti organiziral napad na sile Kfor in kosovske policiste, v katerem je bilo ranjenih 30 pripadnikov Kforja. Da je Milenković uspešen športnik in ne kriminalec, trdi tudi uradni Beograd.

Aretacije treh kosovskih policistov

Medtem so v Srbiji na območju blizu meje s Kosovom srbske oblasti aretirale tri pripadnike specialne enote kosovske policije, je sporočilo notranje ministrstvo v Beogradu. Vsi trije so bili po navedbah ministrstva oboroženi z avtomatskim orožjem ter v polni vojaški opremi. Domnevni vdor kosovskih policistov so v Beogradu označili za "teroristično dejanje z namenom destabilizacije in stopnjevanja konflikta, usmerjenega proti Srbiji".

Vodja urada srbske vlade za Kosovo Petar Petković je na izredni novinarski konferenci povedal, da so kosovske policiste aretirali na območju vasi Gnjilica v občini Raška. V akciji je sodelovala protiteroristična enota srbske žandarmerije.

"Ta teroristična združba je bila aretirana globoko na ozemlju Srbije," je dejal Petković in pojasnil, da enote srbske žandarmerije pri aretaciji niso vstopile na ozemlje Kosova in niso kršile nobenega dogovora.

Dodal je, da so mednarodne sporazume kršili pripadniki kosovske policije, ki jih je označil za teroriste, in zatrdil še, da je Srbija pripravljena posredovati vse dokaze o tem. Po besedah Petkovića je Beograd pripravljen podpreti tudi mednarodno preiskavo incidenta.

Priština: Policiste so ugrabili

Priština je obtožbe Beograda zavrnila in dejala, da so policiste ugrabili. Po navedbah kosovske policije so ti pripadali enoti mejne patrulje, ki je na območju izvajala uradne dolžnosti preprečevanja prehoda kriminalnim skupinam.

Kosovski premier Albin Kurti je zahteval njihovo izpustitev in dejal, da so jih aretirali na kosovskem ozemlju 300 metrov od kosovsko-srbske meje.

Po njegovih besedah gre za maščevanje zaradi aretacije Milenkovića, in zatrdil, da se je incident zgodil na ozemlju Kosova, v občini Leposavić. "Vstop srbskih sil na ozemlje Kosova je agresija s ciljem eskalacije in destabilizacije," je sporočil prek družbenih omrežij in pozval k takojšnji izpustitvi policistov.

Tiskovni predstavnik visokega zunanjepolitičnega predstavnika EU-ja Peter Stano je medtem sporočil, da je Bruselj v stiku z obema stranema, pa tudi s Kforjem, da bi razjasnili okoliščine vseh današnjih dogodkov v regiji. Kosovo in Srbijo je pozval, naj se vzdržita kakršnih koli dejanj, ki bi lahko dodatno prispevale h krepitvi napetosti.

Kosovo prepovedalo vstop za vozila s srbskimi tablicami

Kosovo je medtem v odziv na aretacije policistov prepovedalo vstop na svoje ozemlje za vsa vozila s srbskimi registrskimi tablicami. Svetovalka notranjega ministra Nora Fetoshi je dejala, da je namen ukrepa "povečati varnost na vseh mejnih prehodih".