Protesti v podporo srbski manjšini na Kosovu v Beogradu. Foto: EPA
Protesti v podporo srbski manjšini na Kosovu v Beogradu. Foto: EPA

Omenjeni skupini je Kurti med sejo vlade obtožil, da sta v vojnih oporiščih v Srbiji usposabljali svoje člane za napade na lokalne in mednarodne institucije na Kosovu.

Na seji vlade je bil prisoten tudi notranji minister Xhelal Svecla, ki je prvi napovedal ta ukrep, in sicer dan po tistem, ko so kosovski policisti v Zvečanu na severu države našli avtomobil, ki je bil napolnjen z orožjem, strelivom in razstrelivom. V Beogradu so kosovske varnostne organe obtožili, da so vozilo z orožjem napolnili sami, da bi lahko upravičili nadaljnje policijske akcije.

Na severu Kosova vztrajajo, da je bila Civilna zaščita razpuščena že pred osmimi leti, po drugi strani pa ni jasno, kdaj naj bi bila ustanovljena ali kako deluje Severna brigada. Lani so se sicer v več mestih na severu pojavili grafiti s podpisom te skupine.

V Beogradu se na današnjo odločitev prištinskih oblasti še niso odzvali, edini srbski minister v Kurtijevi vladi Nenad Rašić pa je glasoval proti sklepu in kolege pozval, naj še enkrat pretehtajo svojo odločitev.

Svecla je izrazil prepričanje, da bo prav prepoved teh dveh skupin omogočila dialog s prebivalci na severu Kosova. Odnosi so tam zelo napeti že od aprila, ko so v štirih večinsko srbskih občinah potekale lokalne volitve, na katerih so ob bojkotu srbskih kandidatov slavili etnični Albanci.

Zaradi tega v teh občinah lokalni Srbi pripravljajo proteste, odkar so novoizvoljeni župani želeli konec maja prevzeti položaje v občinskih stavbah. Najhujši incident je bil v Zvečanu 29. maja, ko je bilo ranjenih 30 pripadnikov Kforja.

Na Kosovu so razmere napete že dalj časa. Foto: Reuters
Na Kosovu so razmere napete že dalj časa. Foto: Reuters

Golob za čimprejšnjo ponovitev volitev na Kosovu

Na temo Kosova pa je ob prihodu na vrh EU-ja v Bruslju spregovoril tudi slovenski premier Robert Golob, ki meni, da je treba na severu Kosova čim prej ponoviti lokalne volitve, na katerih morajo sodelovati tudi kosovski Srbi. "Verjamemo, da je treba čim prej ponoviti volitve, verjamemo, da morajo tudi Srbi sodelovati na volitvah, če je treba, tudi s podporo Beograda, zato da dejansko izvolijo svoje zakonite predstavnike v občine," je poudaril.

Nato pa bo po njegovih besedah primeren čas, da kosovske oblasti ustanovijo skupnost srbskih občin. "Mislim, da je to sestavljen proces. Če bosta obe strani šli v to z iskrenimi nameni, potem je ta cilj dosegljiv," je dejal.

Glede morebitnih nadaljnjih ukrepov Unije proti Prištini zaradi nezadostnega ukrepanja za zmanjšanje napetosti pa je poudaril, da je treba pristopiti uravnoteženo. Krivec po njegovem mnenju nikoli ni samo eden, čeprav se morda v določenem trenutku tako zdi. "Sam bi si želel, da se usede za mizo z obema stranema in se ta načrt, ki je bil že večkrat predlagan, dejansko spravi v življenje. Na kakšen način bodo to dosegli, prepuščam pogajalcem, ampak načrt bi moral biti jasen," je poudaril Golob.

K umiritvi napetosti in ponovitvi lokalnih volitev v štirih večinsko srbskih občinah bodo predvidoma voditelji EU-ja pozvali tudi v sklepih zasedanja.