Razmere na severu Kosova so napete od aprila, najhujši incident je bil v Zvečanu konec maja, ko je bilo v nemirih ranjenih 30 pripadnikov Kforja. Foto: EPA
Razmere na severu Kosova so napete od aprila, najhujši incident je bil v Zvečanu konec maja, ko je bilo v nemirih ranjenih 30 pripadnikov Kforja. Foto: EPA

V Prištini nimajo dvomov – avtomobil s srbskimi oznakami v lasti srbskih železnic, napolnjen z orožjem, strelivom in eksplozivnimi sredstvi, proizvedenimi v Srbiji, kakršne so že uporabili v napadih na vojake Kforja, pa tudi več oznak t. i. Severnih brigad so dokaz, da si Beograd ne želi miru.

"S tem orožjem so želeli izvesti teroristični napad na prebivalce in institucije Kosova. To je še en dokaz, da poskuša srbski predsednik Aleksandar Vučić s pomočjo kriminalnih združb in organizacij destabilizirati našo državo," je sporočil kosovski notranji minister.

Povsem drugače srbski predsednik – avtomobil je bil ukraden pred tremi leti, orožje, ki so ga kosovski policisti prej pobrali ljudem, podtaknjeno. Srbske varnostno-obveščevalne službe naj bi na to možnost opozorile že dan prej. Tudi obtožbe zadnjega aretiranega Srba, ki naj bi sodeloval v napadih na Kfor, naj bi bile izmišljene.

V Mitrovici več sto kosovskih vojakov

Ob tem pa so razburili še posnetki več sto kosovskih vojakov v južni Mitrovici, kar je zaskrbelo tudi visokega evropskega predstavnika Borella, ki pa so ga v Prištini obtožili, da širi paniko in dezinformacije. Pohod vojakov, trdi Kurti, je bil reden in napovedan, glede aretacije, ki jo je Borrell označil za nezakonito, pa se sprašuje, ali torej v Uniji pričakujejo, da napadalcev na Kfor ne bodo kaznovali.

Vučić se bo danes sešel s predstavniki kosovskih Srbov. Vztraja, da Kurti noče Zveze srbskih občin, ampak vojno oziroma spopad Srbije in Nata. Nad aretiranimi Srbi naj bi se izživljali.

Načelnik generalštaba srbske vojske Milan Mojsilović zato od Kforja zahteva, da zaščiti Srbe in njihovo pravico do obstanka na Kosovu, in opozarja: "Srbske oborožene sile bodo v skladu s srbsko ustavo in resolucijo Združenih narodov v primeru zahteve poveljnika, torej predsednika, izpolnile vse zahtevane naloge, povezane z varnostno krizo, kar v Prištini razumejo kot grožnjo z napadom."

Razmere na severu Kosova se še zaostrujejo