Evropska unija je dovolila dokapitalizacijo slovenske banke NKBM, hkrati pa potrdila, da bo morala štirim manjšim španskim bankam pomagati s kar 1,87 milijarde evrov pomoči. Foto: <a href=freedigitalphotos.net">
Evropska unija je dovolila dokapitalizacijo slovenske banke NKBM, hkrati pa potrdila, da bo morala štirim manjšim španskim bankam pomagati s kar 1,87 milijarde evrov pomoči. Foto: freedigitalphotos.net

Banka bo morala sicer v treh mesecih od dneva odločitve Komisiji predložiti načrt prestrukturiranja. Kot poudarjajo v Bruslju, je pomoč potrebna zaradi zagotavljanja finančne stabilnosti, banka pa bo z ukrepom zadostila zahtevam Evropske bančne agencije (EBA).

Decembrska skupščina NKBM-ja je sklenila, da lahko banka izda za do največ 100 milijonov evrov pogojno zamenljivih obveznic. V skladu z določili EBE se tovrstne obveznice štejejo kot najbolj kakovosten kapital banke.

Vlada išče zasebne vlagatelje v NKBM
Na slovenskem finančnem ministrstvu so pojasnili, da bi država raje videla, da v banko vstopi zasebni vlagatelj, vendar je pripravljena obveznice kupiti tudi sama, če dogovora z zasebnim vlagateljem ne bo.