Čehom se z novim dokumentom ne mudi. Foto: European Community
Čehom se z novim dokumentom ne mudi. Foto: European Community

Čehi si želijo tudi preprostejše ustave. Če bodo na pogajanjih, ki jih je ob ustavitvi sprejemanja evropske ustave spodbudila Nemčija, sprejeli kakršna koli besedila, podobna trenutnemu predlogu evropske ustavne pogodbe, bo Češka razpisala referendum.

Vondra še meni, da bi se morali pri oživljanju te ustave izogibati rokom in časovnim omejitvam. To pa je v nasprotju s prizadevanji nemškega predsedstva, ki si želi, da bi se članice o novem dokumentu dogovorile do konca leta. Potem naj bi ta dokument članice ratificirale do leta 2009, ko bodo na vrsti naslednje volitve poslancev v Evropski parlament.

Podredsednik češke vlade je še napovedal, da njegova država, ki bo Evropski uniji predsedovala v prvi polovici leta 2009, ustave ne bo vključila med prednostne naloge svojega mandata, če dogovor ne bo dosežen vsaj do konca leta 2008.

Tako se je Češka pridružila evroskeptičnim članicam Unije, kjer prednjačita Velika Britanija in Poljska. Geoff Hoon, britanski minister za evropske zadeve, je že prejšnji teden izjavil, da imata Britanija in Češka sorodna stališča - obe menita, da proces evropskega združevanja ne bi smel prehitevati javnega mnenja.