Češka je poleg Isrke edina članica EU-ja, ki ni potrdila Lizbonske pogodbe. Foto: EPA
Češka je poleg Isrke edina članica EU-ja, ki ni potrdila Lizbonske pogodbe. Foto: EPA

Ustavno presojo Lizbonske pogodbe, ki naj bi poenostavila delovanje Evropske unije in omogočila njeno nadaljnjo širitev, je zahteval zgornji dom parlamenta. "Lizbonska pogodba ni v nasprotju s češkim ustavnim redom," je pojasnil predsednik sodišča Pavel Rihetski.

Nasprotniki in zagovorniki pogodbe so med torkovo razpravo predstavili vsak svoje argumente. Češki predsednik Vaclav Klasu, ki odločno nasprotuje ratifikaciji, je dejal, da je Lizbonska pogodba v nasprotju z načelom suverenosti češke države in bo po njegovem mnenju zmanjšala težo države pri sprejemanju odločitev v EU-ju.

Z njim se ni strinjal minister za evropske zadeve Aleksander Vondra, ki je govoril v imenu desnosredinske vlade premierja Mireka Topolaneka in je zatrdil, da pogodba nikakor ne prinaša prenosa pristojnosti v tolikšni meri, da bi pomenila izgubo suverenosti.

Glasovanje še pred predsedovanjem?
Ratifikacija pogodbe v parlamentu ni vprašljiva, saj pogodbo podpira večina poslancev vladne koalicije in tudi opozicijski socialdemokrati. Za zdaj še ni jasno, kdaj bo prišlo do glasovanja, vendar je vlada izrazila pričakovanje, da se bo to zgodilo do konca leta in še pred češkim predsedovanjem EU-ju v prvi polovici prihodnjega leta.

G. V.