Švedsko predsedstvo si želi, da bi pri obeh vodilnih položajih našli ravnotežje med spoloma. Foto: EPA
Švedsko predsedstvo si želi, da bi pri obeh vodilnih položajih našli ravnotežje med spoloma. Foto: EPA

Švedski premier Fredrik Reinfeldt ni hotel spregovoriti o podrobnostih, vendar je po prvem krogu posvetovanj pojasnil, da je težko poiskati pravo ravnotežje, saj je imen več kot pa je služb zanje.

Po Reinfeldtovih besedah je pri odločanju o predsedniku Evropskega sveta in visokem predstavniku za zunanjo in varnostno politiko ključno najti pravo ravnotežje: med levim in desnim političnim prostorom, med malimi in velikimi državami članicami, med severom in jugom ter glede vprašanja spolov. "Vse to je treba upoštevati, je veliko imen in samo dva položaja," je bil jasen švedski premier.

Iskanje široke podpore
Reinfeldt poudarja, da želi biti prepričan v široko podporo kandidatoma, ki ju bo razkril. Ko gre za predsednika, se je po njegovih besedah skupina kandidatov omejila na sedanje ali prejšnje predsednike vlad. Predsednik vlade pa ne more kar tako reči svojim ljudem, da bi šel v novo službo, potem pa priti po vrhu nazaj in reči, da je spet tu in da jih ima rad, je problem ponazoril Reinfeldt.

Predsedujoči EU-ju je še poudaril, da do zdaj še ni nikogar vprašal, ali bi bil kandidat, bo pa to storil prihodnji teden. Po neuradnih informacijah je več težav pri posvetovanjih o visokem predstavniku kot predsedniku.

Po nekaterih navedbah bi bil, če bi bil vrh danes, predsednik belgijski premier Herman Van Rompuy. Prvi predsednik in zunanji minister EU-ja bosta sicer predvidoma imenovana na vrhu EU-ja 19. novembra v Bruslju.