Foto:
Foto:

Dve regiji sta verjetno edina možna rešitev, za tri upanja ni bilo.

Danuta Hübner, evropska komisarka

Predlog Slovenije, ki ga je podala novembra lani, je sicer zaenkrat preverjen samo neformalno, a ne potrebuje popravkov, formalni predlog pa bo šel v obravnavo šele letos jeseni, v veljavo pa bi potem vstopil leta 2008. V prihodnji finančni perspektivi 2007-2013 bo Slovenija še vedno obravnavana kot ena regija, njen izplen pa bo najboljši možen. V naslednji perspektivi pa bo razdeljena na dve regiji, kar ji bo pomagalo, ker gre za regiji na različni stopnji razvoja.

Možnost za razdelitev Slovenije na tri regije je zavrnila in povedala, da so s slovenskimi predstavniki o tem veliko razpravljali, a ugotovili, da tri regije ne bi izpolnile pogojev iz uredbe, ki je stroga.

Žagar pričakoval podporo Bruslja
Komisarka se je v Mariboru srečala z ministrom za regionalizem Ivanom Žagarjem. Žagar jo je seznanil s trenutnim stanjem glede črpanja evropskih sredstev v Sloveniji in dejal, da so pričakovali podporo Bruslja pri odločitvi za dve regiji.

Pogovarajala sta se še o slovenskem predsedovanju Uniji v letu 2008. Hübnerjeva je dejala, da ji je obisk v Sloveniji še v toliko večje veselje, ker bo Slovenija prva nova članica, ki bo prevzela evro in dokazala, da so lahko tudi nove članice vključene v evroobmočje.

Dve regiji sta verjetno edina možna rešitev, za tri upanja ni bilo.

Danuta Hübner, evropska komisarka