Slovenija se bo razdelila na vzhodno in zahodno kohezijsko regijo. Foto: RTV SLO
Slovenija se bo razdelila na vzhodno in zahodno kohezijsko regijo. Foto: RTV SLO
Minister za regionano politiko Ivan Žagar
Žagar verjame, da sta dve regiji edina realna možnost. Foto: RTV SLO

Žagar je izrazil upanje, da bo z Evropsko komisijo takšen predlog mogoče izpogajati do konca leta, čeprav je izid v tem trenutku težko napovedati. Slovenija naj bi si po Žagarjevem mnenju s tem predlogom zagotovo okrepila pogajalska izhodišča.

Če bo želela Slovenija novo ureditev uveljaviti leta 2007, bodo morala biti pogajanja z EU-jem končana do konca letošnjega leta. Vse spremembe v klasifikaciji teritorialnih enot namreč začnejo veljati 1. januarja drugega leta po sprejemu.

Po predlogu vlade se bo Slovenija razdelila na dve regiji na ravni NUTS-2, in sicer na vzhodno in zahodno Slovenijo. Vlada je pristojna, da število regij izbere sama.

Podpora odločitvi vlade
V DeSUS-u, NSi-ju, SDS-u in SLS-u soglašajo s ponedeljkovo odločitvijo vlade o razdelitvi Slovenije na dve kohezijski regiji, v LDS-u pa se z njo ne strinjajo, medtem ko se SNS zavzema za eno regijo.

V DeSUS-u sicer ne poznajo razlogov za takšno odločitev vlade, vendar menijo, da bodo ti upravičili delitev države na dve regiji. V NSi-ju verjamejo, da se je vlada tako odločila zaradi omejitev EU-ja, poleg tega pa je po njihovem mnenju težko obljubiti delitev na več kot dve regiji. V SLS-u so že od vsega začetka podpirali delitev na dve regiji.

Kacin: Slovenija ob 100 milijonov tolarjev
Predsednik največje opozicijske stranke Jelko Kacin meni, da bo Slovenija zaradi biciklistične vlade, ki se ne želi pogajati o treh regijah, izgubila do 100 milijard tolarjev evropskih sredstev. V SD-ju menijo, da je o vladni odločitvi za zdaj nemogoče soditi, prvak stranke Borut Pahor pa js spomnil, da so se sami zavzemali za tri regije.

Odstop Mojmirja Mraka
Mojmir Mrak je zaradi nestrinjanja z vladno odločitvijo o členitvi Slovenije na dve kohezijski regiji odstopil z mesta člana ožje pogajalske skupine za prihodnjo finančno perspektivo EU za obdobje 2007-2013. Kot je povedal, se z odločitvijo vlade ne strinja, saj meni, da ta v pogajanjih o prihodnji finančni perspektivi za Slovenijo ni ugodna.