Vlada predlaga razdelitev države na dve regiji. Foto: RTV SLO
Vlada predlaga razdelitev države na dve regiji. Foto: RTV SLO
Janez Janša, predsednik vlade
Janša meni, da delitev na več kot dve regiji ni realna. Foto: EPA

S predlagano rešitvijo bo Slovenija nastopila v pogajanjih z Evropsko komisijo. Od izida pogajanj bo odvisen obseg sredstev, ki jih bo država v prihodnji finančni perspektivi Evropske unije dobivala iz naslova kohezijske politike Unije.

Če želi Slovenija novo ureditev uveljavljati z letom 2007, morajo biti pogajanja s komisijo končana do konca leta. Uredba Evropske unije namreč predvideva, da se spremembe v klasifikaciji regij upošteva šele leto dni po njihovem sprejetju.

Odločitev omogočil zakon o regijah
Vlada si je odločitev o številu regij zagotovila z novim zakonom o spodbujanju skladnega regionalnega razvoja, ki velja od sobote. Taka rešitev vladi omogoča, da si glede na potek pogajanj o prihodnjem evropskem proračunu, zagotovi najboljši možen pogajalski položaj.

Vlada je omenjeno delitev na severozahodno in jugovzhodno regijo predvidela že v predlogu zakona, vendar je ob tem naletela na odpor opozicije, ki si je prizadevala za delitev na tri regije. Končni predlog zakona je zaradi boljšega prilagajanja izidom pogajanj o evropski finančni perspektivi odločitev o številu regij prepustil vladni uredbi. S takšno rešitvijo so se na koncu strinjale vse parlamentarne stranke.

Predsednik vlade Janez Janša in minister za lokalno samoupravo in regionalno politiko Ivan Žagar sta že večkrat poudarila, da se Slovenija glede na kriterij števila, ki po evropski uredbi znaša 800.000 prebivalcev na regijo, ne more razdeliti na več kot dve regiji.

Evropska komisija popustila
Evropska komisija je vse do letošnje pomladi nasprotovala vsakršni delitvi države, takrat pa si je Slovenija izpogajala pripravljenost na nov razmislek v tej smeri.