Zakon o ekološki coni je dobil prepričljivo podporo. Foto: RTV SLO
Zakon o ekološki coni je dobil prepričljivo podporo. Foto: RTV SLO
Za ribolovne dejavnosti določbe zakona ne bodo veljale. Foto: RTV SLO
Državni zbor
Državni zbor o kohezijskih regijah in ekološki coni. Foto: RTV SLO
Poslanci bodo odločitev o številu regij prepustili vladi. Foto: RTV SLO

Ker bo zunanja meja cone določena z mednarodnimi sporazumi s Hrvaško in z Italijo, vlado po Ruplovih besedah zdaj čakajo pogajanja.

Eden proti, eden vzdržan
Zakon so podprle vse poslanske skupine, pred glasovanjem pa sta Aurelio Juri (SD) in Jožef Školč (LDS) napovedala, da bosta glasovala proti. Slednji je to res storil, Juri pa se je glasovanja vzdržal.

Zakon bo začel veljati dan po objavi v uradnem listu, z razglasitvijo cone bo Slovenija izkoristila pravice izključne ekonomske cone v zgolj omejenem obsegu, in sicer zlasti za varstvo in ohranjanje morskega okolja.

Vabimo vas k ogledu oddaje Pod žarometom.
Določbe zakona se ne nanašajo na ribolovne dejavnosti. Brez vpliva na suverene pravice Slovenije pa bodo v coni imele druge države vso svobodo preletov, polaganja kablov in cevovodov ter pravico do druge zakonite uporabe morja, kot ga zagotavlja mednarodno pravo.

Sprejet zakon o regijah
Poslanci so po burni razpravi po nujnem postopku sprejeli vladni predlog zakona o skladnem regionalnem razvoju.

Predlog zakona je poslancem predstavil minister za lokalno samoupravo in regionalno politiko Ivan Žagar. Opozoril je na skrb vzbujajoče stanje regionalizma v Sloveniji, saj so se razlike med regijami v zadnjem času povečale.

Z zakonom želi vlada prispevati k zmanjšanju razvojnih razlik med regijami, minister pa je poudaril, da je regionalizacija skupna odgovornost države in občin.

Kaj določa predlog?
Predlog zakona določa razvojne regije, ki bi do ustanovitve pokrajin nadomeščale le-te, za njihov politični organ odločanja pa ustanavlja svete regij. Ti bi sprejemali regionalne razvojne programe. Razvojne regije se po predlogu povezujejo v kohezijske regije, prek katerih bo Slovenija črpala sredstva iz evropskih strukturnih skladov.

Zakon bo določil naloge in organe kohezijskih regij, določitev števila regij in mej med njimi pa prepušča vladi. V tem trenutku torej še ni znano, na koliko kohezijskih regij se bo razdelila Slovenija. Vlada bo namreč šele na podlagi zakona določila ustrezno izhodišče za pogajanja z Evropsko unijo o številu regij.

Poslanci podpirajo tri regije
V LDS-u so predlagali, da bi se v zakon zapisalo, da je Slovenija razdeljena na 14 razvojnih regij, vendar je večina poslancev dopolnilo zavrnila. Pavel Rupar (SDS) je v odzivu dejal, da bi z razporeditvijo občin v 14 regij onemogočili voljo ljudi.

Poslanci so se sicer večinoma strinjali, da bi morala Slovenija pri pogajanjih z EU-jem vztrajati pri treh kohezijskih regijah.