Predlog zakona je šel čez zadnje sito pred glasovanjem v DZ-ju. Foto: RTV SLO
Predlog zakona je šel čez zadnje sito pred glasovanjem v DZ-ju. Foto: RTV SLO

Odbor je zato državnemu zboru predlagal, naj besedilo po nujnem postopku obravnava in sprejme. Na seji kolegija predsednika DZ-ja so se tako predstavniki poslanskih skupin dogovorili, da bodo poslanci zakon obravnavali po nujnem postopku na seji 4. oktobra.

Minister za okolje in prostor Janez Podobnik je izpostavil, da pomeni predlog zakona sinergijo mednarodnopravnih in okolijskih elementov.

O predlogu zakona je v četrtek kot zainteresirano delovno telo razpravljal že odbor za zunanjo politiko, ki ga je z enajstimi glasovi za in nobenim proti podprl. O zakonu so na srečanju s premierjem Janezom Janšo govorili tudi predsedniki parlamentarnih strank in o njem soglašali. Zakon ima skoraj soglasno podporo in bo sprejet, je poudaril Janša.

Uporabnike na spletu smo pred časom spraševali, ali je Slovenija upravičena do epikontinentalnega pasu. Od 785 sodelujočih v anketi jih 78 odstotkov meni, da je slovenija upravičena, 13 odstotkov pa, da ni.

Kirinov poziv ribičem
Hrvaški notranji minister Ivica Kirin pa je pozval istrske ribiče, naj spoštujejo odločitve hrvaške vlade in naj ne prejudicirajo rešitve, dokler se vsi obmejni spori s Slovenijo formalnopravno ne rešijo.