O razmejitvi v Jadranu bo nujno pogajanje s sosedami, saj meja ni določena. Foto: RTV SLO
O razmejitvi v Jadranu bo nujno pogajanje s sosedami, saj meja ni določena. Foto: RTV SLO
Veleposlanik hrvaške v Sloveniji Mario Nobilo (D) in veleposlanik Slovenije na Hrvaškem Peter Bekeš (L)
Hrvaško zunanje ministrstvo je poklicalo oba veleposlanika. Foto: RTV SLO
Premier Janez Janša
Zakon vladi Janeza Janše podeljuje mandat za pogajanja o ekološki coni. Foto: RTV SLO
Minister za okolje in prostor Janez Podobnik
Podobnik je pojasnil, da je meja cone začasna. Foto: RTV SLO

Hrvaško zunanje ministrstvo je slovenskega veleposlanika v Zagrebu Petra Bekeša poklicalo na zagovor, hrvaškega veleposlanika v Ljubljani Maria Nobila pa na nujne posvete. Državni sekretar na hrvaškem zunanjem ministrstvu Hido Biščevič naj bi veleposlanike EU-ja v kratkem seznanil z nastalimi razmerami in hrvaškimi stališči do zadeve.

Rupel: Odzvali se bomo umirjeno
Zunanji minister Dimitrij Rupel je dejal, da je odziv Hrvaške na namero slovenske vlade za razglasitev ekološkega območja pretiran. Za Odmeve je tudi zatrdil, da se bo Slovenija na najnovejše hrvaške ukrepe odzvala umirjeno in bo zaplet skušala rešiti s pogovori med državama in v okviru EU-ja. Ob tem je opozoril, da Hrvaška očitno misli, da je edina dedinja jugoslovanskega morja, kar pa ne more biti res.

Glede arbitraže je dejal, da je povsem sprejemljiva, vendar zaenkrat zanjo niso izpolnjeni pogoji. Državi se namreč nista dogovorili, kaj je predmet arbitraže, kdo bo arbiter.

Vlada sprejela zakon
Slovenska vlada je na današnji seji sprejela predlog zakona o razglasitvi slovenske ekološke cone in epikontinentalnega pasu. Zakon, ki sta ga pripravili ministrstvi za zunanje zadeve in okolje, bodo poslanci obravnavali po nujnem postopku, verjetno že prihodnji mesec. Sodeč po prvih odzivih strank, z njegovim sprejetjem ne bo težav, saj ima zakon veliko podporo.

Zakon vladi podeljuje mandat za pogajanja o razmejitvi epikontinentalnega pasu in cone s Hrvaško in Italijo. Po mednarodnem pravu ima Slovenija namreč pravico zaščititi interese na morju zunaj teritorialnih voda, pri čemer se izpostavljajo ukrepi za ohranitev celovitega morskega ekosistema Jadranskega morja.

Nujna pogajanja s sosedami
V predlogu zakona je zapisano, da te pravice Sloveniji izhajajo iz sporazuma med SFRJ in Italijo o razmejitvi epikontinentalnega pasu iz leta 1968, dejanske meje zaščitne ekološke cone pa se bodo določile s sporazumom s sosednjimi državami.

V Zagrebu brez izjav
Včeraj je sicer v Zagrebu potekalo srečanje slovenskega državnega sekretarja na zunanjem ministrstvu Boža Cerarja z njegovim hrvaškim kolegom Hidom Biščevićem, vendar izjav o vsebini pogovorov nista dajala.

Podobnik: Cona pomemben del strategije
Minister za okolje Janez Podobnik meni, da je ekološka cona pomemben element v dolgoročni strategiji Slovenije kot pomorske države. Podobnik je dejal, da bodo z razglasitvijo zaščitne ekološke cone vzpostavljeni učinkoviti ukrepi za ohranitev celovitosti morskega ekosistema Jadrana, slovenskih teritorialnih voda in obalnih območij.

Meja začasna
Podobnik je pojasnil, da je v zakonu govora o začasni meji, končna pa bo določena z mednarodnim sporazumom med Slovenijo in Hrvaško. Zunanja meja slovenske ekološke cone namreč poteka tako, da se bo slovenska cona prekrivala s hrvaško.