Na strani Islamske države se bori več tisoč tujih borcev. Foto: Reuters
Na strani Islamske države se bori več tisoč tujih borcev. Foto: Reuters
Sojenje Kreshniku Berishi v Frankfurtu. Foto: EPA
V Veliki Britaniji so na 12 let in osem mesecev obsodili Mohammeda Ahmeda in Yusufa Sarwarja. Foto: EPA

A omenjeno direktivo Evropski parlament blokira zaradi pomislekov o ustreznosti varstva osebnih podatkov.

Boj proti terorizmu, zlasti težava tujih borcev, je bil glavna tema današnjega zasedanja notranjih ministrov EU-ja v Bruslju, ki so preučili tudi zastoj pri sprejemanju novih pravil o uporabi podatkov o letalskih potnikih za preprečevanje, odkrivanje, preiskovanje ter pregon terorističnih in hudih kaznivih dejanj.

Direktiva PNR-ja je ključno orodje v boju proti pojavu tujih borcev, je poudarila slovenska ministrica in pojasnila, da je Slovenija razočarana nad razpletom dogodkov v Evropskem parlamentu, ki zaradi pomislekov glede ustreznosti varstva osebnih podatkov direktivo onemogoča. Slovenija se zavzema za nadaljevanje prizadevanj, da se z dobro utemeljenimi argumenti prepriča parlament, in za nadaljnji razvoj nacionalnih sistemov o uporabi podatkov o letalskih potnikih. Ob tem je Györkös Žnidarjeva izpostavila, da je treba vsekakor zagotoviti popolno spoštovanje temeljnih pravic.

Ostajajo veliki izzivi
Pri spopadanju s pojavom tujih borcev je bil po besedah ministrov dosežen velik napredek, vendar pa še ostajajo veliki izzivi. "Skrb vzbujajoče je to, da je od 3.000 tujih borcev in povratnikov, prebivalcev ali državljanov EU-ja le deset oseb obsojenih. To ne izraža učinkovitega pravosodnega odziva," je opozorila slovenska ministrica.

Slovenija podpira čimprejšnjo spremembo obstoječih evropskih pravil za boj proti terorizmu, obenem pa poudarja pomen okrepitve izmenjave informacij. Ministrica je spomnila, da so v Sloveniji doslej zaznali tri odhode Slovencev na krizna območja in da je policija ustrezno ukrepala.

Nemškemu džihadistu tri leta in devet mesecev
Medtem je nemško sodišče v Frankfurtu na tri leta in devet mesecev zapora obsodilo prvega džihadista, ki se je boril v vrstah Islamske države (IS) v Siriji. 20-letni Kreshnik Berisha, po rodu s Kosova, je bil obsojen zaradi sodelovanja v tuji teroristični organizaciji, ki se ji je pridružil julija lani, domov pa se vrnil decembra lani, a so ga že na letališču v Frankfurtu prijeli. Tožilstvo je zanj zahtevalo štiri leta in tri mesece zapora, a je Berisha nato sklenil dogovor in v zameno za priznanje sodelovanja v bojih v Siriji dobil nižjo kazen.

Po ocenah nemških obveščevalnih služb se v vrstah IS-a v Siriji in Iraku bori oz. se je borilo okoli 550 nemških državljanov. Okoli 60 jih je bilo ubitih, okoli 180 pa se jih je vrnilo nazaj v Nemčijo.

VB: Obsojeni trije džihadisti
O obsodbah treh džihadistov zaradi terorizma poročajo tudi iz Velike Britanije. Dva prijatelja, Mohammed Ahmed in Yusuf Sarwar, oba stara 22 let in iz Birminghama, sta dobila po 12 let in osem mesecev zapora. Mashudur Choudhury, 31-letni oče dveh otrok iz Portsmoutha, je bil v ločenem primeru obsojen na štiri leta zapora.

Choudhury je bil maja prvi, ki so ga na Otoku obsodili zaradi terorističnih dejanj v Siriji. Pripadal je skupini več mlajših moških, ki so v Sirijo odpotovali, da se tam udeležijo urjenja pri eni izmed terorističnih skupin. Štirje izmed njih so bili v Siriji ubiti, Choudryja pa so aretirali oktobra lani ob vrnitvi domov. Ahmed in Sarwar pa sta se maja lani pridružila z Al Kaido povezanim teroristom v Siriji.

Z namenom boja na strani džihadistov v Siriji in Iraku naj bi doslej v tujino odpotovalo okoli 500 Britancev. Na Otoku je v postopku sprejemanja prenovljena, občutno strožja protiteroristična zakonodaja, ki med drugim predvideva začasno prepoved vrnitve v domovino za tiste Britance, ki jih sumijo, da so se v tujini borili na strani džihadistov.