Nemške oblasti so proti enajsterici že sprožile postopke. Foto: EPA
Nemške oblasti so proti enajsterici že sprožile postopke. Foto: EPA
Med Nemci, ki so se že pridružili silam IS-ja, naj bi bil tudi nekdanji raper Denis Cuspert (Deso Dogg), ki se je že povzpel po hierarhični lestvici IS-ja. Foto: EPA
Salafisti patruljirajo po nemškem mestu

Poskušali naj bi tudi rekrutirati mlade muslimane, da se pridružijo borcem skrajne militantne skupine ISIS v Siriji in Iraku. Na njihovi strani naj bi se v Iraku in Siriji bojevalo že okoli 500 nemških državljanov.

V Nemčiji so proti enajsterici, stari od 19 do 33 let, že sprožili postopek zaradi kršitve zakona o zbiranju. Hkrati so se številni nemški politiki in nemške zvezne dežele z velikim ogorčenjem odzvale na njihovo dejavnost in sporočili, da šeriatskega prava na nemških tleh ne bodo prenašali.

"To absolutno ni v redu. Nihče nima pooblastil, da nadomesti policijo," je bila do dejavnosti wuppertalske "šeriatske policije" kritična nemška kanclerka Angela Merkel. Oglasila so se tudi nemška združenja muslimanov in prav tako obsodila dejavnost "šeriatske policije". Hkrati so ocenila, da tovrstno početje škodi islamu in muslimanom.

Salafisti v Wuppertalu so že v preteklosti poskrbeli, da so javnost opozorili nase, pri tem pa so pokazali dokajšnjo mero kreativnosti. Leta 2012 so bili deležni svetovne pozornosti in jeze političnih voditeljev, ko so napovedali, da bodo na nemških ulicah brezplačno razdelili 25 milijonov v nemščino prevedenih Koranov. Dejansko so jih nekaj razdelili, nato pa je tiskarna zavrnila njihovo nadaljnje tiskanje.

Več aretacij
Na sodišču v Düsseldorfu se je sicer v ponedeljek ob strogih varnostnih ukrepih začel sodni proces proti domnevnim islamskim teroristom. Obtožnica štirim moškim očita ustanovitev teroristične združbe in načrtovanje umora nekega skrajnodesničarskega nemškega politika. Enemu izmed obtoženih tudi očitajo poskus eksplozije bombe na glavni železniški postaji v Bonnu decembra 2012. Razstrelivo takrat ni eksplodiralo.

Iz Nemčije poročajo tudi o aretacijah treh Nemcev, ki so jih zaradi suma terorizma aretirali ob vrnitvi iz Kenije. 23, 26 in 28 let stari moški so obtoženi, da so člani islamistične milice Al Šebab, ki se bojuje za božjo državo na Afriškem rogu.

Politiki različnih nemških strank so ob tem posvarili pred vrnitvijo radikalnih islamistov v Nemčijo. Nemške obveščevalne službe že dalj časa opozarjajo pred radikalizacijo mladih muslimanov po vsej Nemčiji. V zadnjih dveh letih se je število salafistov v Nemčiji povečalo s 5.000 na 6.000, nemške oblasti pa preveva bojazen, da so salafisti glavni motivatorji vala mladih Nemcev, ki odhajajo v Sirijo in Irak, da bi se bojevali na strani skrajne islamske skupine Islamska država in drugih podobnih organizacij.

Salafisti patruljirajo po nemškem mestu