Evropski prašičerejci se spopadajo z visokimi stroški krme. Foto: EPA
Evropski prašičerejci se spopadajo z visokimi stroški krme. Foto: EPA
Budimpešta
v prihodnjem letu lahko pričakujemo višje cene svinjine. Foto: EPA

Krma predstavlja kar 60 odstotkov stroškov pri reji prašičev, njena cena pa se je začela zviševati še posebej konec junija letos, predvsem zaradi hude suše v Rusiji, ki je glavna izvoznica krme.

Vodja britanskega prašičerejskega združenja Barney Kay napoveduje, da bodo zaradi omejenega ruskega izvoza cene krme verjetno še nekaj časa ostajale na trenutni visoki ravni. Zaradi visokih cen krme prašičerejci tako ne morejo pokriti vseh stroškov.

Na Danskem, ki je ena izmed pomembnejših izvoznic svinjine, so že zaznali zmanjšanje prašičje črede, in sicer za pet odstotkov. Glavni vzrok so seveda visoke cene za krmo. Zaradi nezmožnosti pokritja stroškov so nekateri manjši prašičerejci že opustili rejo, medtem ko večji rejci v tem trenutku niso v stanju, da bi lahko zapolnili to praznino.

"Tokrat je veliko težje stanje. Danes nimamo iste finančnega ozadja in kritja bank," je dejal analitik pri danskem združenju mesne industrije Kasrten Flemin.

Nova pravila, višji stroški
Na zmanjševanje prašičje črede na Danskem vplivajo tudi nova pravila Evropske unije, ki jih je treba uveljaviti do leta 2013 in so namenjena zaščiti živali. Ta pravila bodo še povečala stroške prašičerejcev, razen v Veliki Britaniji in na Švedskem, kjer so že prej zahtevali višje standarde za zaščito živali.

Flemin napoveduje, da bo padec pridelave vplival na višje cene svinjine pomladi in poleti prihodnje leto. Če bodo stroški krme še naprej tako visoki, potem bo treba zmanjšati predelavo svinjine, da bodo prašičerejci shajali z visokimi cenami krme, pravi danski analitik.

Po besedah Felimana cene svinjine narastejo vsako pomlad in poletje, a sam upa na občutno zvišanje, da bi se lahko uspešno kosali z visokimi cenami krme.

Tiskovni predstavnik evropskega komisarja za kmetijstvo Roger Waite je dejal, da bo reja prašičev verjetno najhuje prizadeta zaradi visokih cen krme. "Pretekle izkušnje nas učijo, da ob morebitnih visokih cenah krme po nekaj mesecih nastopijo težave pri proizvodnji svinjine," je opozoril.