Evropski poslanci so na plenarnem zasedanju v Strasbourgu potrdili t. i. six pack. Foto: Reuters
Evropski poslanci so na plenarnem zasedanju v Strasbourgu potrdili t. i. six pack. Foto: Reuters

Sveženj, v bruseljskem žargonu imenovan "6 pack", naj bi poskrbel za to, da bo v EU-ju v prihodnje "manj barantanja in več preglednosti pri gospodarskem upravljanju".

Celoten sveženj ni bil potrjen z veliko večino, saj so levosredinske skupine glasovale proti nekaterim delom, češ da je preveč osredotočen na proračunsko disciplino na račun rasti in zaposlovanja.

Najtrši oreh v pogajanjih je bil način glasovanja o sankcijah za kršitelje discipline. Dosežen kompromis predvideva, da se bo v preventivni fazi odločalo z normalno kvalificirano večino, v korektivni fazi pa z obratno kvalificirano večino, kar pomeni, da bo odločitev Komisije veljala za sprejeto in obvezno, razen če je članice območja evra ne bodo večinsko zavrnile. V takem primeru bodo morale države članice pred parlamentom javno pojasniti vzroke za zavrnitev.

Predsednik parlamenta Jerzy Buzek je poudaril, da je sprejetje svežnja "dobra novica za EU", ki ima tako "novo knjigo ekonomskih pravil" in "trden ščit pred prihodnjimi krizami". Po zaslugi parlamenta so nova proračunska pravila po njegovih besedah strožja in sankcije bolj avtomatske.