Predsednica komisije Ursula von der Leyen bedi nad tristranskim podpisovanjem energetske pogodbe. Foto: Reuters
Predsednica komisije Ursula von der Leyen bedi nad tristranskim podpisovanjem energetske pogodbe. Foto: Reuters

"S sporazumom si bomo prizadevali za stabilno dobavo zemeljskega plina v EU-ju iz vzhodnosredozemske regije, kar bo znatno prispevalo k naši energetski varnosti," je na Twitterju zapisala predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen.

Na podlagi sklenjenega memoranduma se bo količina uvoženega plina po tej poti z načrtovanih petih milijard kubičnih metrov letos povečala na sedem milijard, je pričakovanja komisije predstavil tiskovni predstavnik Tim McPhie in dodal, da bi se do prihodnjega leta ta količina lahko podvojila.

Sporazum so v Kairu podpisali egiptovski minister za nafto in mineralne vire Tarek El Mola, izraelska ministrica za energijo Karin Elharar in evropska komisarka za energijo Kadri Simson.

EU v partnerstvo z Egiptom za proizvodnjo vodika

Vse tri strani so se zavzele, da bodo sodelovale pri stabilni dobavi zemeljskega plina na način, ki je skladen z dolgoročnimi cilji razogljičenja in temelji na tržno usmerjenem oblikovanju cen. V skladu s tem naj bi naravni plin igral ključno vlogo v evropski energetiki do leta 2030, nato naj bi njegova vloga začela upadati, saj želi EU postati ogljično nevtralen do leta 2050.

Von der Leyen je še sporočila, da želi EU z Egiptom dolgoročno sodelovati pri oskrbi z obnovljivo energijo. Del tega je partnerstvo za proizvodnjo vodika, ki naj bi se začelo, ko bo Egipt novembra gostil podnebno konferenco COP27. Egipt je pred kratkim podpisal vrsto predhodnih sporazumov za projekte pridobivanja zelenega vodika in amonijaka na obali Rdečega morja, poroča Reuters.

Produkcijska platforma na plinskem polju Leviatan v Sredozemskem morju pri izraelskem mestu Hajfa. Foto: Reuters
Produkcijska platforma na plinskem polju Leviatan v Sredozemskem morju pri izraelskem mestu Hajfa. Foto: Reuters

"Mali Izrael postaja pomemben akter na energetskem trgu"

Izraelsko ministrstvo za energetiko je sporočilo, da bo memorandum omogočil prvi večji izvoz izraelskega plina v Evropo. "To je izjemen trenutek, v katerem mali Izrael postaja pomemben akter na svetovnem energetskem trgu," je po poročanju španske tiskovne agencije EFE dejala Elharar.

Poleg tega bo EU v skladu z memorandumom evropska podjetja spodbujal k sodelovanju na izraelskih in egiptovskih razpisih za raziskovanje nahajališč zemeljskega plina, so še sporočili iz Izraela.

Dogovor velja tri leta, nato naj bi se podaljšal

Memorandum o soglasju bo veljaven tri leta in bo nato samodejno podaljšan za dve zaporedni triletni obdobji. Dogovor lahko prekine katera koli stran s šestmesečnim predhodnim pisnim obvestilom. Prav tako memorandum ni ekskluziven in ne preprečuje izvoza zemeljskega plina v druge države.

Plinovod, ki povezuje Izrael in Egipt, je dolg 100 kilometrov in sega od Ariša, največjega mesta na egiptovskem polotoku Sinaj, do obalnega mesta Aškelon na jugu Izraela.

Ruski napad na Ukrajino je okrepil svetovno energetsko krizo, kar je EU spodbudilo k iskanju alternativnih virov zemeljskega plina. Komisija je že sredi maja napovedala, da želi še pred poletjem skleniti energetski sporazum z Izraelom in Egiptom glede oskrbe Evrope z zemeljskim plinom.

Izrael namerava letno načrpati 40 milijard kubičnih metrov plina

Ob izraelski obali so namreč prav maja odkrili obsežna dodatna nahajališča zemeljskega plina, v prihodnjih letih naj bi proizvodnjo povečali do 40 milijard kubičnih metrov plina.

Evropska unija je lani iz Rusije uvozila 155 milijard kubičnih metrov zemeljskega plina, kar je predstavljalo približno 40 odstotkov celotne porabe v Uniji.