Se bodo ZDA res spokorile in prenehale vohljati za evropskimi zavezniki? Foto: Reuters
Se bodo ZDA res spokorile in prenehale vohljati za evropskimi zavezniki? Foto: Reuters
Angela Merkel med telefoniranjem
Po razkritju, da je ameriški NSA prisluškoval telefonskim pogovorom nemške kanclerke Angele Merkel, je afera dobila povsem nove razsežnosti. Foto: EPA

"To je okno priložnosti za obnovitev zaupanja. Pričakujemo, da jo bodo naši ameriški partnerji izkoristili," je poudarila komisarka za pravosodje Viviane Reding.

Spoštovanje in uveljavljanje sporazumov
"Ponujamo jasen načrt za sodelovanje z ZDA za obnovitev zaupanja,"
je izpostavila tudi njena kolegica, evropska komisarka za notranje zadeve Cecilia Malmström, ki je danes v Bruslju predstavila sveženj evropskih ukrepov.

"Državljani na obeh straneh Atlantskega oceana morajo dobiti zagotovila, da so njihovi podatki zaščiteni, podjetja pa morajo vedeti, da se obstoječi sporazumi spoštujejo in uveljavljajo," pa je še dejala Redingova.

Pomanjkljivo delovanje "varnega pristana"
Evropska komisija poziva k ukrepanju na več frontah, na primer k zagotovitvi spoštovanja načela "varnega pristana", ki pod določenimi pogoji omogoča prenos zasebnih podatkov v poslovne namene med podjetji v EU-ju in ZDA.

Komisija v analizi sistema "varnega pristana", ki obstaja od leta 2000 in v katerem po septembrskih podatkih sodeluje 3.246 podjetij, ugotavlja, da je njegovo delovanje "z več vidikov pomanjkljivo", in ZDA poziva k popravnim ukrepom do sredine prihodnjega leta.

Snowden odgrnil vohunski plašč
Prav tako je komisija pozvala k hitremu sprejetju reforme zaščite podatkov v EU-ju ter k naglemu dogovoru o pretoku in obravnavi podatkov v policijskem in pravosodnem sodelovanju, o katerem se čezatlantski partnerici pogajata že več kot dve leti.

Vse to je odziv Evrope na vohunsko afero, ki jo je sprožil ameriški žvižgač Edward Snowden z razkritjem, da je ameriška agencija za nacionalno varnost (NSA) množično prisluškovala evropskim državljanom in politikom ter vodilnim spletnim podjetjem.

Odzivi v Evropi so bili burni. Vrstili so se celo pozivi k prekinitvi pogajanj EU-ja in ZDA o prostotrgovinskem sporazumu, vendar v Evropski komisiji, ki se v imenu članic pogaja z Američani, to možnost zavračajo in torej danes ponujajo seznam drugih ukrepov.

Veliko besed in še nič zaščite?
Še posebej kritični so v Evropskem parlamentu, kjer je boj za zaščito zasebnih podatkov ena glavnih prioritet, ne nazadnje tudi zato, ker je v pričakovanju evropskih volitev prihodnje leto to tema, s katero ni težko pritegniti pozornosti volivcev.

Tako so v parlamentu pohiteli s komentarji po objavi predlogov komisije. V največji politični skupini, desnosredinski Evropski ljudski stranki (EPP), so poudarili, da ameriške oblasti morajo zagotoviti visoke standarde zaščite podatkov evropskih državljanov.

Iz druge največje skupine, iz vrst evropskih socialistov, pa je prišla ugotovitev: "Veliko besed, a še vedno ni zaščite za državljane. Varen pristan ni varen. Ameriška podjetja so javno in zasebno priznala kršitve ... pod pritiskom vlade v ZDA," je opozoril prvak socialistov Hannes Swoboda.