Ministri EU-ja so govorili tudi s predstavniki spletnih velikanov Google, Facebook in Twitter, še posebej o njihovem sodelovanju s pravosodnimi organi. Foto: Reuters
Ministri EU-ja so govorili tudi s predstavniki spletnih velikanov Google, Facebook in Twitter, še posebej o njihovem sodelovanju s pravosodnimi organi. Foto: Reuters

Zasedanja se je udeležil tudi slovenski pravosodni minister Marjan Dikaučič. Z ministrstva so po razpravi v Lillu sporočili, da je bilo osveščanje o pomembnosti učinkovitega boja proti kaznivim dejanjem iz sovraštva in sovražnemu govoru ena od prednostnih nalog slovenskega predsedovanja Svetu EU-ja.

Dikaučič je po navedbah ministrstva pozdravil nadaljevanje dela na tem področju z razpravo o pogledih članic o načinih zaščite Evropejcev pred sovražnim govorom in pobudo komisije za vključitev sovražnega govora in kaznivih dejanj iz sovraštva na evropski seznam kaznivih dejanj.

"Odgovor na vprašanje, kdaj določena vsebina postane sovražni govor, ni enostaven, zlasti ko je treba konsenz iskati v širšem kulturnem in političnem okolju, ob upoštevanju stanja in prihodnjega razvoja družbe," je poudaril Dikaučič.

Poudarek razprave v Lillu je bil zlasti na boju proti sovražnemu govoru na spletu. Ministri so o tem govorili tudi s predstavniki spletnih velikanov Google, Facebook in Twitter, še posebej o njihovem sodelovanju s pravosodnimi organi.

Francoski pravosodni minister Eric Dupond-Moretti je v povezavi z bojem proti sovražnemu govoru danes na novinarski konferenci večkrat poudaril, kako zahtevno in pomembno je najti pravo ravnotežje med zagotavljanjem svobode govora in učinkovitosti delovanja pravosodnih organov.

Sistem za opozarjanje na ugrabitev otroka

Poleg tega so ministri razpravljali o sistemu za opozarjanje v primeru ugrabitve otroka. Francija je takšen sistem vzpostavila leta 2006 po vzoru informacijskega sistema Amber v ZDA in Kanadi. V Lillu so preučili smiselnost povezovanja med članicami na tem področju.

"Sistem zgodnjega opozarjanja na ugrabitve na ravni EU-ja je zelo dobrodošel, hkrati pa moramo paziti, da ne bo posegal v tekoče kazenske postopke ter da bo predvsem varoval zdravje in življenje posameznega otroka," je ob tem opozoril Dikaučič.

Slovenski minister je pozdravil odločitev francoskega predsedstva za nadaljevanje razprave o tej temi, ki je bila prednostna tudi v času slovenskega predsedovanja, ko so članice sprejele sklepe o krepitvi sodelovanja organov pregona v povezavi s pogrešanimi osebami.

Ocenil je, da organi kazenskega pregona v EU-ju na tem področju dobro sodelujejo, tudi ob neprecenljivi podpori evropskega policijskega urada Europola, ter opozoril, da je pri tem dobrodošlo osveščanje, krepitev delovanja obstoječih mrež in hitro odzivanje.

Ministri so govorili tudi o urejanju vprašanja priznavanja starševstva. Evropska komisija za konec leta napoveduje zakonodajno pobudo, ki naj bi zagotovila, da bo starševstvo, priznano v eni članici, priznano v celotnem EU-ju.

Dikaučič je v povezavi s tem poudaril, da je pomembno vzajemno zaupanje in spoštovanje skupnih vrednot ter temeljnih človekovih pravic, pri čemer mora biti ključno vodilo največja korist otroka.