Foto:
Foto:

Predlagatelji ji namreč očitajo, da ni prevzela politične odgovornosti za afero Eurostat, v kateri je poniknilo skoraj milijon evrov.

Izginilo skoraj milijon evrov
Afera Eurostat je izbruhnila lani, potem ko je prišlo na dan, da naj bi glavna osumljenca, generalni direktor evropskega statističnega urada Eurostat Yves Franchet in vodja informacijskega oddelka Daniel Byk, v 90. letih minulega stoletja 900.000 evrov, ki je bilo namenjenih Eurostatu, preusmerila na drug račun v Luksembourgu, kjer so se za tem denarjem izbrisale sledi. Zadeva je sprožila pravi vihar v Evropskem parlamentu, kjer so poslanci celo zahtevali odstop tedanjega evropskega komisarja za ekonomske in denarne zadeve Pedra Solbesa, ki je uradno odgovoren za delovanje Eurostata.

Prodi že lani zanikal odgovornost
Pred poslanci se je moral konec septembra lani zagovarjati celo predsednik komisije Romano Prodi, ki je tedaj skupaj s Solbesom ostro zanikal namigovanja, da naj bi vedel za izginula sredstva oziroma za to, da je denar tudi po letu 1999 še naprej izginjal. O nezaupnici komisiji bodo danes lahko glasovali tudi poslanci iz deseterice novih članic Unije, torej tudi iz Slovenije, saj parlament od ponedeljka prvič zaseda v razširjeni sestavi.