Evropska komisija očita X-u zavajanje uporabnikov in netransparentnost glede oglaševanja. Foto: Reuters
Evropska komisija očita X-u zavajanje uporabnikov in netransparentnost glede oglaševanja. Foto: Reuters

Predhodne ugotovitve preiskave Evropske komisije kažejo, da omrežje X, ki je bilo nekoč znano pod imenom Twitter, krši akt na področjih, povezanih s t. i. temnimi vzorci, preglednostjo oglaševanja in dostopom do podatkov za raziskovalce.

Kot so sporočili iz Bruslja, imajo uporabniki X-a s "preverjenimi" računi z modro kljukico možnost "prevarati" uporabnike.

Po poročanju BBC-ja Evropska komisija očita X-u, da z modro kljukico zavaja uporabnike, ki lahko menijo, da gre za preverjen uporabniški račun, čeprav lahko v resnici vsakdo plača za modro kljukico, pri čemer so regulatorji v Bruslju našli dokaze o "zlonamernih akterjih", ki zlorabljajo sistem.

Komisija je sporočila, da način omrežja za oblikovanje in upravljanje vmesnika za preverjene račune z modro kljukico "ne ustreza industrijski praksi in zavaja uporabnike".

Evropska komisija je ugotovila pomanjkanje preglednosti glede oglaševanja, pri čemer X ne zagotavlja ustrezne preglednosti pri oglaševanju, saj ne zagotavlja zanesljive hrambe oglasov z ustreznim iskalnikom po tej "shrambi". Namesto tega ima vzpostavljene takšne značilnosti in ovire za dostop do te shrambe, zaradi katerih ni primerno pregledna za uporabnike.

"Zlasti zasnova ne omogoča zahtevanega nadzora in raziskovanja nastajajočih tveganj, ki jih prinaša razširjanje oglaševanja na spletu," so poudarili v Bruslju.

Poleg tega X raziskovalcem ne zagotavlja dostopa do svojih javnih podatkov v skladu s pogoji, določenimi v aktu o digitalnih storitvah. Zlasti so bili kritični, da podjetje raziskovalcem prepoveduje neodvisen dostop do svojih javnih podatkov, na primer s t. i. strganjem (scraping), kot je navedeno v njegovih pogojih uporabe storitev.

Musk je Twitter kupil leta 2022 in ga pozneje preimenoval v X. Foto: Reuters
Musk je Twitter kupil leta 2022 in ga pozneje preimenoval v X. Foto: Reuters

Kot še piše BBC, bi lahko razsodba privedla do globe za omrežje v vrednosti do šest odstotkov njegovih svetovnih prihodkov od prodaje, ob tem pa bi bil X prisiljen tudi spremeniti način delovanja v Evropski uniji.

Norčevanje iz evropskega komisarja

"Nekoč so modre kljukice predstavljale zaupanja vreden vir informacij. V naših predhodnih ugotovitvah zdaj ugotavljamo, da zavajajo uporabnike in kršijo akt o digitalnih storitvah," je poudaril evropski komisar za notranji trg Thierry Breton.

Gre za prvo objavo predhodnih ugotovitev v okviru akta o digitalnih storitvah, je poudarila izvršna podpredsednica komisije, pristojna za konkurenco, Margrethe Vestager. "V samem jedru akta je transparentnost in odločeni smo, da zagotovimo, da bodo vse platforme, tudi X, ravnale v skladu z zakonodajo EU-ja," je dejala.

Musk, ki je znan po norčevanju iz svojih kritikov, se je na sporočilo iz Bruslja odzval v svojem slogu in v odgovoru na X-u Bretonu zapisal: "Kako vemo, da si resničen?"

Komisarki Vestager je namenil resnejše obtožbe, saj je napisal, da je Evropska komisija ponudila X-u nezakonit tajni dogovor. "Če bomo tiho cenzurirali zapise, ne da bi komu povedali, nas ne bodo oglobili. Druge platforme so ta dogovor sprejele. X ga ni," je zatrdil lastnik omrežja.

Ugotovitve Bruslja so posledica sedemmesečne preiskave v skladu z zakonom o digitalnih storitvah (DSA), ki od velikih tehnoloških podjetij zahteva ukrepanje za preprečevanje nezakonitih vsebin in zaščito javnosti.