Foto: Reuters
Foto: Reuters

Hrvaška vlada bo prve razpise za projekte, ki jih bodo financirali s temi sredstvi, objavila do konca tega leta ali v začetku naslednjega.

Novi partnerski sporazum zajema sredstva iz kohezijske politike ter sredstva iz Evropskega sklada za pomorstvo, ribištvo in akvakulturo. Hrvaški bo po besedah komisarke za kohezijo in reforme Elise Ferreira zagotovil dodatna sredstva za nadaljevanje poti proti gospodarski, socialni in teritorialni koheziji in razvoju.

Hrvaška bo skoraj 31 odstotkov sredstev iz Evropskega sklada za regionalni razvoj in 39 odstotkov sredstev iz Kohezijskega sklada namenila za okoljske cilje. Gre za 2,56 milijarde evrov, s katerimi bo izboljšala energetsko učinkovitost ter do leta 2030 do 60 odstotkov povečala del obnovljivih energetskih virov v proizvodnji energije. Z njimi naj bi krepila tudi krožno gospodarstvo, odpornost proti okoljskim spremembam in ohranjanje biološke raznovrstnosti, čemur bo namenila več kot 650 milijonov evrov.

Skoraj 500 milijonov evrov sredstev bo namenila pospeševanju industrijske tranzicije v hrvaških pokrajinah, 1,7 milijarde evrov pa povečanju konkurenčnosti in internacionalizaciji malih in srednje velikih podjetij ter izboljšanju veščin zaposlenih.

Slaba milijarda evrov bo šla za izboljšanje regionalne, lokalne in čezmejne mobilnosti v vseh sektorjih, vključno z razvojem trajnostne, pametne, varne in intermodalne prometne mreže, povezane z evropskim omrežjem TEN-T.

Skoraj 2,5 milijarde evrov iz Evropskega socialnega sklada+ pa bo izkoristila za spodbujanje kakovostnega zaposlovanja in veščin, izobraževanje, zdravstvo in socialne storitve.

Iz Evropskega sklada za pomorstvo, ribištvo in akvakulturo bo vložila 244 milijonov v trajnostno ribarjenje ter zaščito morske biološke raznovrstnosti in ekosistema v Jadranskem morju.

Slovenija je sporazum v odobritev poslala julija

Slovenija je medtem partnerski sporazum za obdobje 2021–2027 na komisijo v potrditev poslala sredi julija, medtem ko je operativni program izvajanja kohezijske politike za to obdobje še na stopnji osnutka in usklajevanja z Evropsko komisijo. Sloveniji bo v tem obdobju na voljo nekaj nad 3,2 milijarde evrov kohezijskega denarja.