Komisarka za energetiko je povedala, da potrošniki najbolj občutijo razlike v veleprodajnih cenah elektrike. Foto: Pixabay
Komisarka za energetiko je povedala, da potrošniki najbolj občutijo razlike v veleprodajnih cenah elektrike. Foto: Pixabay

Slovenija po navedbah vlade pozdravlja predvsem ukrepe proti nestanovitnosti cen elektrike, podrobnejša stališča o reformi pa bodo pripravili, ko bodo predlog podrobneje proučili.

Energetska kriza zaradi ruske invazije v Ukrajino je razkrila slabosti evropskega trga elektrike – ko je v stresu, skokovito višanje cen po kratkoročnih pogodbah neusmiljeno udari po potrošnikih.

"Potrošniki to najbolj občutijo, saj so izpostavljeni veleprodajnim cenam, ki so zelo pogosto odvisne od cen proizvodnje v plinskih elektrarnah. Do zdaj niso imeli možnosti, da bi izkoristili prednosti vedno večjega deleža cenejših obnovljivih virov," je ob predstavitvi reforme v Strasbourgu povedala evropska komisarka za energetiko Kadri Simson.

Kadri Simson. Foto: Reuters
Kadri Simson. Foto: Reuters

Po novem bi tako lahko potrošniki z dobaviteljem sklenili več različnih pogodb ali celo pogodbe z več dobavitelji. Za dnevno porabo bi sklenili pogodbo s fiksno ceno, s katero bi bili varni pred tržnimi nihanji, za električni avtomobil ali toplotno črpalko pa pogodbo z variabilno ceno.

Najranljivejše porabnike bodo morale države po novem zaščititi tudi pred odklopom iz omrežja zaradi zamud pri plačevanju računov.

Novosti so tudi pri souporabi energije iz obnovljivih virov: odjemalci bodo lahko presežno elektriko iz strešne sončne elektrarne prodajali tudi sosedom, ne le svojemu dobavitelju.

Države bi morale po novem tudi določiti zasilne dobavitelje, da ne bi nihče ostal brez elektrike, reforma pa novosti prinaša tudi za proizvajalce električne energije.

Zdaj so na potezi Evropski parlament in države članice. V Bruslju upajo, da bi reformo potrdili še pred prihodnjo zimo.

Kakšna bo reforma energetskega trga v Uniji?