Van Rompuy, Barroso in Schulz - triperesna deteljica, ki bo decembra odpotovala v Oslo. Foto: EPA
Van Rompuy, Barroso in Schulz - triperesna deteljica, ki bo decembra odpotovala v Oslo. Foto: EPA

To ne bo le en človek, ampak bo na oder stopila trojica, po en predstavnik oziroma predsednik vsake njene institucije. Evropsko komisijo bo zastopal Jose Manuel Barroso, Evropski svet Herman Van Rompuy, Evropski parlament pa Martin Schulz.

Še zdaj pa ni jasno, kdo bo imel na prireditvi zahvalni govor, ki je običajno dodeljen le enemu človeku. Predvsem pa ostaja skrivnost, kaj se bo zgodilo z denarno nagrado, skoraj milijonom evrov, ki jo je Evropska unija dobila ob tem častnem nazivu. Večina pričakuje, da jo bo Unija darovala v dobrodelne namene.

Spomnimo, Nobelov odbor je prejšnji petek sporočil, da je letošnja dobitnica nagrade za mir Evropska unija, za njen 55-letni prispevek k prenovi Evrope od "celine vojne k celini miru".

Obsojena na (gnile?) kompromise?
Kritiki povezave, ki se je znašla v najhujši dolžniški krizi v svoji zgodovini, so imeli veliko povedati proti tej odločitvi, ki je resnici na ljubo mnoge presenetila. Prav dogovor o tem, da bo nagrado prevzela trojica, pa vidijo kot tipičen primer nezmožnosti hitrega in jasnega odločanja, ki se po dolgih razpravah vedno konča s kompromisom, ki pa ni nujno tudi najboljša rešitev.

V preteklosti je Nobelov odbor za Nobelovega nagrajenca za mir že imenoval organizacije, na primer leta 1999 Zdravnike brez meja, a je bil ob tem vedno izpostavljen tudi en posameznik. Tako je bila leta 2005 nagrada podeljena Mednarodni agenciji za jedrsko energijo (IAEA) in njenemu direktorju Mohamedu El Baradeju.