Vlado Čuš pravi, da je zdaj pravi trenutek, da v Sloveniji ugotovimo, da v Evropskem parlamentu potrebujemo predstavnika Zelenih Slovenije. Foto: MMC RTV SLO
Vlado Čuš pravi, da je zdaj pravi trenutek, da v Sloveniji ugotovimo, da v Evropskem parlamentu potrebujemo predstavnika Zelenih Slovenije. Foto: MMC RTV SLO

"Če ne želimo, da bodo naši starši obiskovali svoje vnuke v Avstraliji ali Nemčiji, če ne želimo še naprej plačevati previsokih davkov na račun tajkunskih posojil in zapitka, ki ga nismo mi ustvarili, če ne želimo biti odvisni od uvožene energije, ampak jo bomo sami ustvarili, potem je zdaj pravi trenutek, da v Sloveniji ugotovimo, da v Evropskem parlamentu potrebujemo predstavnika Zelenih Slovenije," je povedal predsednik Zelenih Slovenije in nosilec kandidatne liste na evropskih volitvah Vlado Čuš.

Po njegovih besedah se Zeleni se od političnih tekmecev razlikujejo po tem, da se ne ukvarjajo z ideološkimi temami, temveč s konkretnimi življenjskimi temami 21. stoletja - vodo, hrano in energijo.

Kdor bo lahko zagotovil to, pa bo po Čuševem mnenju lahko zagotovil tudi nadgradnjo, kot so šolstvo, zdravstvo in drugo. Zeleni so svoj program nadgradili in vključili tudi socialne in gospodarske teme ter program za nova delovna mesta.

Težave presegajo meje
Predsednik Zelenih avstrijske Koroške Rolf Holub je izpostavil, da Zeleni sodelujejo čezmejno, saj tudi težave, s katerimi se ukvarjajo, presegajo meje. Ob tem je izrazil upanje, da se bo Zelenim iz Slovenije in Hrvaške uspelo prebiti v Evropski parlament.

"Zavedajmo se, da živimo v isti regiji, imamo podobne težave in jih moramo tudi reševati na podoben način," je pozvala poslanka Zelenih avstrijske Koroške v koroškem deželnem zboru Zalka Kuchling, ki je še opozorila, da je program Zelenih zastavljen dolgoročno in kot del vsakdanjega življenja.

Predsednik Zelenih Hrvaške Anton Josip Rupnik pa je poudaril, da je dosedanja praksa pokazala, da se morajo poslanci v Evropskem parlamentu zamenjati. "Priti morajo ljudje drugačnega profila, ki se bodo resnično borili za interes vseh državljanov Unije in še predvsem tistih, ki živijo vse težje," je razložil Rupnik.