V resoluciji parlament pozdravlja doslej sprejete odločitve na ravni EU-ja v obliki fiskalnih ukrepov in podpore likvidnosti. Poleg že storjenega pa Evropa potrebuje obsežen sveženj za obnovo in oživitev gospodarstva, ki naj se financira iz povečanega večletnega finančnega okvira (MFF), že obstoječih skladov in finančnih instrumentov EU-ja kot tudi obveznic za obnovo, ki naj jih zagotavlja evropski proračun.

Pogled na dvorano Evropskega parlamenta v Bruslju. Razprava in glasovanje sta potekala prek videokonference oziroma na daljavo. Evropski poslanci so med drugim izpostavili še nujnost usklajenega rahljanja ukrepov v EU, da bi se izognili ponovnemu izbruhu virusa. Foto: EPA
Pogled na dvorano Evropskega parlamenta v Bruslju. Razprava in glasovanje sta potekala prek videokonference oziroma na daljavo. Evropski poslanci so med drugim izpostavili še nujnost usklajenega rahljanja ukrepov v EU, da bi se izognili ponovnemu izbruhu virusa. Foto: EPA

Sveženj ne sme zahtevati vzajemnega prevzemanja aktualnega dolga
Vendar pa sveženj ne bi smel zahtevati vzajemnega prevzemanja aktualnega dolga, temveč bi moral biti usmerjen v prihodnje naložbe. Zeleni dogovor in digitalna preobrazba bi morala biti v jedru svežnja, da bomo ponovno zagnali gospodarstvo, poudarjajo poslanci.

Za 395 evroposlancev, 171 proti, 128 vzdržanih
Za resolucijo je glasovalo 395 evroposlancev, 171 jih je bilo proti, 128 vzdržanih. Odločitev Evropskega parlamenta za države članice ni obvezujoča, velja pa za pomembno politično smernico.

Poslanci kritični do Madžarske in Poljske
V sprejeti resoluciji so evropski poslanci kritični do ravnanja Madžarske in Poljske v pandemiji. Ravnanje Madžarske, kjer so razglasili časovno neomejene izredne razmere, so označili za povsem nezdružljivo z evropskimi vrednotami. Obsodili so tudi poljsko vlado, ki kljub pandemiji vztraja pri izvedbi predsedniških volitev, ki bi lahko ogrozile življenja poljskih državljanov.

Zver: Ideološki boj v času krize je neokusen
Od osmerice evropskih poslancev iz Slovenije jih je resolucijo podprlo šest, medtem ko sta se Romana Tomc in Milan Zver (oba EPP/SDS) vzdržala. Zver je tvitnil, da je glasoval proti amandmajem, ki se nanašajo na Madžarsko in se po njegovem neupravičeno znašajo nad madžarskimi ukrepi proti pandemiji, medtem ko so primerljive ukrepe uvedle skoraj vse države EU-ja. "Ideološki boj v času krize, neokusno," je dodal. Tomčeva pa je na svoji spletni strani zapisala, da ne more podpreti predlogov, ki EU v teh časih razdvajajo. "Ker resolucija temelji na različnih merilih in kriterijih, je nisem mogla podpreti, saj bi s tem podprla dvojno moralo in politično obračunavanje. Vse to škoduje naši skupni evropski prihodnosti. Predvsem pa škoduje ljudem, ki so v tem trenutku v težkem položaju in potrebujejo našo pomoč in enotnost," je svojo odločitev še pojasnila poslanka.

Parlament sprostil 3,08 milijarde evrov za pomoč zdravstvenemu sektorju
Evropski parlament je ob pandemiji koronavirusne bolezni 19 sprostil tudi 3,08 milijarde evrov pomoči zdravstvenemu sektorju članic Evropske unije.

S pomočjo naj bi tako omogočili nakup nujnih medicinskih pripomočkov, kot so zaščitne maske in respiratorji, pa tudi prevoz medicinske opreme in obolelih v tujino. Denar bo namenjen tudi za zaposlovanje dodatnih zdravstvenih delavcev, ki bi jih bilo mogoče napotiti na žarišča po vsej Uniji, in pomoč pri gradnji mobilnih bolnišnic.

2,7 milijarde evrov bodo zagotovili iz instrumenta EU-ja za podporo zdravstvenemu sektorju v izrednih razmerah, 380 milijonov evrov pa iz programa rescEU, so sporočili iz Evropskega parlamenta.

V paketu tudi 350 milijonov Grčiji za reševanje migrantske krize

Poslanci so Grčiji odobrili 350 milijonov evrov pomoči za reševanje migrantske krize. Foto: EPA
Poslanci so Grčiji odobrili 350 milijonov evrov pomoči za reševanje migrantske krize. Foto: EPA

Paket vključuje tudi 3,6 milijona evrov dodatnih sredstev, ki bodo namenjena Evropskemu centru za preprečevanje in obvladovanje bolezni, 350 milijonov evrov za pomoč Grčiji pri reševanju migrantske krize in sto milijonov evrov pomoči za podporo Albaniji pri popotresni obnovi.

Za vse ukrepe in spremembe proračuna, ki bodo omogočili sprostitev pomoči za zdravstvo po EU-ju, je na tokratnem izrednem plenarnem zasedanju Evropskega parlamenta glasovala večina evroposlancev.

Zalogo zdravstvene opreme rescEU bo gostila ena ali več držav članic. Država gostiteljica bo odgovorna za nabavo opreme, ki jo bo v celoti financirala Evropska komisija. Opremo bo distribuiral koordinacijski center za ukrepanje v izrednih razmerah in tako zagotovil, da jo bodo dobili tisti, ki jo najbolj potrebujejo, so še sporočili iz Evropskega parlamenta.

Iz tujine se je vrnilo več kot pol milijona državljanov EU-ja
Iz tujine se je doslej vrnilo že več kot pol milijona državljanov članic EU-ja, ki so tam obtičali zaradi ukrepov, povezanih z novim koronavirusom. Še okoli 99.000 jih je v tujini, vrnili naj bi se v prihodnjih dneh, so sporočili v Bruslju.